Početna aktuelnosti Tulipan i Lala i ovog proljeća u Živinicama

Tulipan i Lala i ovog proljeća u Živinicama

559
0
Podijeli

Bijela roda je vrsta ptice koja je već stoljećima vrlo bliska čovjeku te se vrlo dobro prilagodila na suživot s njim.

Njihov dolazak i odlazak najavljuje smjenu godišnjih doba.

Jedan par roda već godinama pohađa Živinice-dođu u proljeće,odgoje potomstvo i odu u rane jesenje dane.

Rode većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća,štala, elektro stubovima a hrane na poljoprivrednim površinama.

Bijela roda je ugrožena vrsta a njen opstanak uvelike ovisi i o našem načinu života.

Preferira vlažne livade i poljoprivredna zemljišta koja se koriste na tradicionalan način jer upravo na njima nalazi najviše svoje hrane.

Rode se nalaze na vrhu hranidbenog lanca te su odličan regulator brojnosti svog plijena (najviše miševi, žabe, zmije, gušteri i skakavci).

Ekonomska korist koju donose je značajna i za razliku od alternativnih načina regulacije brojnosti životinja koje se u poljoprivredi često smatraju štetočinama, korisna je za okoliš.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu.

U zapadnim kulturama bijela roda simbolizira rađanje djeteta, sreću i blagostanje, u Vijetnamu rode simboliziraju izdržljivost siromašnih poljoprivrednika i marljivost vijetnamskih žena.

U starom Egiptu, roda se povezivala sa jedinstvenim ličnim karakterom svakog ljudskog bića.

U drevnoj Kini, za rodu se vjerovalo da grabi čestite ljude i odnosi ih u srećnije krajeve, u bolji život.

U bugarskim narodnim pričama roda simbolizira dolazak proleća.

Par živiničkih roda koje godinama dolaze na dimnjak jednog poslovnog objekta u naselju Sjever nadomak podvožnjaka na Magistralnom putu-m 18,privlači pažnju mnogih stanovnika našeg grada ali i onih koji su u tranzitu kroz našu općinu-grad.

Neki od naših sugrađana dali su već imena ovom simpatičnom pernatom paru a autor ovog teksta vabi ih kao Tulipana i Lalu.

Kako god,sve dobronamjerne raduje njihov dolazak u proljeće,oplemenjuje njihova borba i briga za potomstvo ali i rastuži nas  njihov odlazak u jesen, u toplije krajeve.

Lijepo je vjerovati da rode dolaze u zdrave krajeve i među dobre ljude i da je ovaj par roda u Živinicama vidio upravo takvu sredinu.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje