Početna aktuelnosti U Bašigovcima obilježena godišnjica od ubistva Muhameda Mešanovića zvanog Hamza

U Bašigovcima obilježena godišnjica od ubistva Muhameda Mešanovića zvanog Hamza

1812
1
Podijeli

U nedjelju kod Spomen obilježja u Bašigovcima odata je dužna počast ubijenom taksisti u mjestu Brnjica Muhamedu Mešanoviću zvani Hamza i šehidima Bašigovaca koji su položili živote za odbranu domovine.

Proučena je fatiha i odata počast minutom šutnje te položeno cvijeće kod Spomen obilježja.

19.01.1991.godine desilo se svirepo ubistvo rahmetli Muhameda Mešanovića. Tražen je razlog da bi se upalio fitilj kako bi se napala Brnjica, što im nije pošlo za rukom rečeno je između ostalog na skupu.

Ovaj čin mi smo dužni svake godine obilježavati da se prenese na mlade rekao je predsjednik Udruženja „Pokretači 1991-1992.godina“.

Ubistvo taksiste otvorilo je oči Bašigovčanima koji su odmah ustali da se organizuju jer su shvatili da im prijeti opasnost od neprijateljskih snaga smještenih u Brnjici.

O historijskim činjenicama iz tog preioda prisutnima su govorili predsjednik udruženja „Pokretači 1991-1992godina“, zatim tadašnji predsjednik Savjeta MZ Ahmo Bohjagić, nakon kojih su skupu govorili, predsjednik Udruženja „Živiničke ose“, predsjednik udruženja HVO Živinički sokolovi, predsjednik udruženja „Živinička policija91-95“, te prvi i nekadašnji predsjednik OO SDA Živinice Abdulah Delić.

Merisa Mujčinović Husić

1 Komentar

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje