Početna aktuelnosti U BKC – u Živinice otvorena izložba ˝Iz Legata Šefket ef.Šabića˝

U BKC – u Živinice otvorena izložba ˝Iz Legata Šefket ef.Šabića˝

123
0
Podijeli

U Plavoj Sali BKC Živinice u petak je otvorena izložba ˝Iz Legata Šefket ef.Šabića˝autora Jusufa Džafića.

Izložba ˝Iz Legata Šefket ef. Šabića˝  upriličena je u povodu  Međunarodnog dana maternjeg jezika,  i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a istu je organizirao BKC Živinice i Behram- begova biblioteka Tuzla.

Ideja da se i javnosti predstavi zaovstavština Šefket ef.Šabića, potekla je od uposlenika Behram-begove biblioteke tačnije, Jusufa Džafića.

Ševket-ef. Šabić rođen je u Čajniču 12. februara 1911. godine, a umro je u Tuzli 2. jula 1975. godine. Od 1932. godine bio je profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli gdje je predavao arapski jezik i književnost, turski jezik i književnost, historiju Islama, akaid, husni – hat, a jedno vrijeme je obavljao dužnost upravnika Medrese. Zatim je radio kao vjeroučitelj u Građanskoj, Trgovačkoj i Tehničkoj srednjoj školi u Tuzli. Od 1933. godine bio je imam, hatib i vaiz Čaršijske ili Hadži Hasanove džamije u Tuzli. Pored obavljanja redovnih poslova, pripremao je imamima prijevode hutbi i drugih prigodnih tekstova sa arapskog i turskog jezika. Osim toga, bio je veoma aktivan u radu Udruženja Ilmije, bio je delegat Glavnog odbora, te je obnašao dužnost potpredsjednika Sreskog vakufskog povjerenstva u Tuzli. Pored velikog broja objavljenih radova, njegovu zaostavštinu čine i neobjavljena djela. Naime, u rukopisu su ostali prijevod Kur’ana na bosanski jezik i Muslimova zbirka hadisa. Bio je odličan vaiz i vrlo rado se odazivao pozivu za učešće na različitim vjerskim skupovima na kojima je držao predavanja. Između ostalih lijepih osobina, Ševket-ef. Šabića je krasilo to što je volio da istakne nečiji uspjeh u radu i da pohvali svako dobro djelo, nije štedio riječi hvale, a sve to kako bi oni služili kao primjer i da bi se drugi ugledali na njih.

Od danas pa sve do 02.marta svi  zainteresirani  imaju priliku pogledati izložbu ˝Iz Legata Šefket ef.Šabića˝, uz pridržavanje higijensko epidemioloških mjera, poručili su iz BKC Živinice.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje