Početna aktuelnosti U crkvi Sv.Ivana Krstitelja održana misa povodom prve nedjelje Adventa

U crkvi Sv.Ivana Krstitelja održana misa povodom prve nedjelje Adventa

407
0
Podijeli

01.12. ispred crkve Sv.Ivana Krstitelja Živinice održana je misa povodom prve nedjelje Adventa.

Misu je predvodio vlč.župe Bono Tomić.

Danas je prva nedjelja adventa ili došašća, vrijeme duhovne pripreme za Božić – jedan od najvažnijih i najradosnijih kršćanskih blagdana.

U došašću se izrađuje i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje u došašću. Danas se pali prva, prema jednoj tradiciji nazvana prorokova svijeća. Druga je betlehemska, treća pastirska, a posljednja je svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića.

Adventski vijenac čine dva temeljna simbola – krug i svijeće, odnosno svjetlo. Krug ili prsten bez početka i kraja shvaća se kao simbol vječnosti i vjernosti. Ponekad se adventski krug tumači kao zemaljski krug s četiri strane svijeta. Vijenac je u antičko vrijeme predstavljao znak pobjede i u kršćanstvu je postao znak po Kristu dobivenoga spasenja.

Zimzeleno granje upućuje na život koji ne prestaje, na život vječni. Ove grane podsjećaju i na Isusov ulazak u Jerusalem, kada ga je narod pozdravljao. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa. Adventske svijeće, izvorno crvene i bijele boje, upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu.

U došašću su svakog jutra zornice – rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer treba ustati vrlo rano da bi se stiglo u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverosedmičnog trajnog odricanja od sna. Svoj početak imaju još u srednjem stoljeću.

“Približimo s duhovno jedni drugima i Bogu”, poruka je koju je vlč.Bono Tomić poručio povodom početka Adventa.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje