Početna aktuelnosti U Domu zdravlja Živinice obilježen Dan vozača i automehaničara

U Domu zdravlja Živinice obilježen Dan vozača i automehaničara

132
0
Podijeli

Sutra, 15. januara u Bosni i Hercegovini obilježava se Dan vozača i automehaničara, koji je u kalendar proslava ucrtan još 1960. godine na dan kada je Josip Broz Tito postao počasni član Saveza vozača i automehaničara Jugoslavije.

Tada su taj datum vozači u nekadašnjoj Jugoslaviji preuzeli kao svoj godišnji praznik, a obilježava se i danas.

Mehaničari, vozači… olako doživljavamo te profesije, a igraju jako bitne uloge u našim životima.

Vozači i automehaničari bave se teškim i odgovornim zanimanjima.

U ovo aktuelno vrijeme pandemije rad u svim segmentima, a naročito vozača, jako je otežan.

Po kiši, magli, snijegu, poledici ili žegi, danju, noću i praznicima, kad ih njihovi najmiliji najviše žele i kad svi drugi odmaraju – oni voze.

Bez obzira na vremenske uslove, radno vrijeme i sva druga ograničenja, vozači neumorno prevoze putnike i vrijedne terete.

Tako i mehaničari, uvijek su spremni da poprave iznenadnii kvar na vozilu kako bi vozači mogli nastaviti svoja putovanja.

Na području grada Živinice, kao i u ostalim sredinama zadnjih godina, ovom datumu se sve manje posvećuje pažnja kao svojevrsnoj prilici za izražavanje poštovanja prema ovim bitnim i teškim profesijama.

Nekada su se, tim povodom,  organizirale velike svečanosti i gradniozni defilei, a sada, sporadično, u nekoj firmi ili ustanovi, organizira se skromno druženje prilagođeno sadašnjem trenutku i materijalnim mogućnostima.

Dan vozača i automehaničara danas su dostojanstveno obilježili u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Živinice.

Bila je to, po svom trajanju, kratka svečanost jer posao vozača u Domu zdravlja Živinice zahtijeva kontinuirani angažman, koncentarciju i spremnost da se u najdelikatnijim situacijama nekome, vožnjom, spasi ono najdragocjenije – život.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje