Početna aktuelnosti U FBiH 33 nova slučaja COVID-19

U FBiH 33 nova slučaja COVID-19

162
0
Podijeli

– U protekla 24 sata testirano je 520 uzoraka.

– Potvrđeno je 33 novih slučajeva COVID-19.

– Na području Federacije BiH do sada je ukupno 16.265 testiranih.

– Do sada je potvrđeno 891 slučajeva COVID-19.

– Aktivna su 543 slučaja – 315 oporavljenih, 33 sa smrtnim ishodom.

– Spolna struktura oboljelih: 54% žene – 46% muškarci.

– Starosna struktura preminulih – 69% iznad 65 godina.

– Spolna struktura preminulih: 44% žene – 56% muškarci.

– Kantoni/županije sa najviše potvrđenih slučajeva: Hercegovačko-neretvanski 247, Zeničko-dobojski 172, Sarajevski 112, Unsko-sanski 90, Zapadnohercegovački 84,Tuzlanski 81. (Pojedini podaci po kantonima ažuriraju se u odnosu na prebivalište i mjesto osiguranja)

– Trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 48 pacijenata, pet pacijenata je na respiratoru.

Trgovine na veliko i malo trebale bi početi raditi od sljedeće sedmice, ali uz poštivanje određenih mjera uz potrebnu pripremu tih radnji, razmotreno je na sjednici Kriznog štaba FBiH, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravstvo ističući da je važno da se građani pridržavaju mjera koje su i dalje na snazi: mjera fizičke distance, nošenja maske, te preporuka o redovnom pranju ruku.

Krizni štab ministarstva zdravstva FBiH za tri neradna dana prvomajskih praznika predložio je donošenje zabrane kretanja starijima od 65 godine i mlađima od 18 godina te zabranu kretanja za sve građane poslije 20 sati.

”Pred nama su praznici prvomajski…. Prijedlog Kriznog štaba FBiH će biti da se suspenduje kretanje osoba plus 65 godina i ispod 18 tokom vikenda, te da se ograniči kretanje iza 20 sati u istom periodu. Razmatrali smo situaciju i stanje, imajući u vidu protekle vikende, jako teško bi bilo iskontrolisati okupljanja koja nisu dopuštena,” kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdavstvo.

Od ukupno 140 novotestiranih u TK nema zaraženih korona virusom. Tako u Tuzlanskom kantonu već 16 dana nema pozitivnih na korona virus. Trenutno je samo jedna osoba zaražena korona virusom.

U kućnoj izolaciji je 696 osoba, a do sada su dvije osobe preminule od komplikacija izazvanih korona virusom. Do sada je ukupno testirano 3,948 osoba.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje