Početna Uncategorized U MZ Gračanica, krava otelila je troje žive teladi

U MZ Gračanica, krava otelila je troje žive teladi

605
0
Podijeli

U MZ Gračanica, krava simentalske pasmine, vlasnika Smajla i Have  Jašarević, otelila je troje žive teladi, uz stručnu pomoć zaposlenih Veterinarske stanice “Papirkić”.

Ovaj neobičan slučaj jako je obradovao vlasnike ali i stručna lica koja su doprinijela da telad da novaj svijet dođu živa i zdrava.

“Moram da naglasim da je ovo već drugi slučaj u mom dugogodišnjem iskustvu (preko 22 godine), a prvi put da su i krava i telad živi i zdravi, te da nemaju zdravstvenih problema.Goveda su uniparne životinje, što znači da rađaju jedan plod. Dvojke se rađaju 1 do 2 na stotinu porođaja, a trojke na hiljadu poroda, što znači da veterinar u toku svog radnog vijeka veoma rijetko ima priliku da ovo doživi ”, rekao je između ostalog  dr.Nevres Paprikić.

Hava kaže da je za nju ovo velika sreća, jer nikada do sad nisu na svojoj farmi zabilježili slučaj ni dvojki a kamoli trojki.

Jašarevići su sretni  su zbog prinova koje su na neki način posljednjih nekoliko dana postali atrakcija u selu.

Dvoje muških i jedno žensko tele unijelo je radost u porodicu Jašarević koja duži niz godina živi od stočarstva, u štali uvijek imaju više od 10 goveda, nadamo se da će u njihovoj štali i u narednim godinma biti razloga za ovakve vrste slavlja.

Novinarka: Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje