Početna aktuelnosti U MZ Kovači održan zbor građana

U MZ Kovači održan zbor građana

415
0
Podijeli

Problematika izgradnje stambenog objekta za zbrinjavanje socijalnih slučajeva, nacrt budžeta za 2020.godinu, vodosnabdjevanje  i kanalizaciona mreža u MZ Kovači, dnevni red su održanog zbora građana u Kovačima.

Mještani ove mjesne zajendice, prisutni na zboru, bili su izrčiti u stavu da se u okviru projekta CEB II ne gradi objekat za zbrinjavanje socijalnih sučajeva na prostoru gdje su izgrađene kuće za zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba. Na zboru su doneseni zaključci kojim će se Savjet voditi u daljim aktivnostima prema Gradonačelniku i Gradskom vijeću.

Zboru je prisustvovao i gradonačelnik koji je građane upoznao sa projektom CEB II te saslušao njihova mišljenja. Bilo je govora i o vodosnabdjevanju koje je problem godinama u MZ Kovači ali i o kanalizacionoj mreži. Neki od ovih projekata bit će kandidovani od strane MZ-e za realizaciju u 2020.godini zaključeno je.

Projekt “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja – CEB 2” provodi se u 45 gradova i općina u Bosni i Hercegovini.

Sporazum za sprovođenje državnog projekta CEB II “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja” sa Gradom Živinice potpisan je 2018.godine i on  predviđa izgradnju tri stambene zgrade u živiničkim naseljima Barice, Kovači i Šarenjak, sa ukupno 129 stanova i poslovnim prostorom u kojima će domove naći 354 raseljena lica, koja trenutno žive u neuslovnom ambijentu kolektivnih centara Karaula, Višća, Barice, Kovači i Šarenjak na području Grada Živinice.

Međutim, nakon zbora gradonačelnik će uputiti zahtjev GV  da se objekat planiran u Kovačima izmjesti na drugu lokaciju.

Između ostalog mještani Kovača su kazali da osobe koje već žive u kućama izgrađenim za izbjegla i raseljena lica dobre komšije i da očekuju da se spomenute kuće ne ruše ali su isto tako izrazili zabrinutost da ukoliko se izgradi planirani objekat da će u isti biti smještena lica koja će ugroziti sigurnost u ovoj mjesnoj zajednici.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje