Početna aktuelnosti U Sarajevu održan Diskusioni forum “Jednak pristup-jednake mogućnosti”

U Sarajevu održan Diskusioni forum “Jednak pristup-jednake mogućnosti”

594
0
Podijeli

Inicijativa i civilna akcija (ICVA), u partnerstvu sa Regulatornom agencijom za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK), danas je u Sarajevu upriličila Diskusioni forum pod nazivom “Jednak pristup-jednake mogućnosti” koji ima za cilj potaknuti dijalog svih relevantnih aktera na unaprijeđenju pristupačnosti medijskih sadržaja i servisa za osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Vesna Vukmanović, ispred organizacije ICVA, predstavila je dokument “Pristupačnost medijskih sadržaja za osobe sa invaliditetom”.

Na temu “Pristupačnost TV programa-trenutno stanje i obaveze emitera” diskutirala je Amela Odobašić, ispred Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Jasminka Proho iz Udruženja gluhih Kantona Sarajevo prezentirala je praktične primjere i iskustva upotrebe znakovnog jezika u medijskim sadržajima emitera u BiH.

U veoma sadržajnoj i zanimljivoj diskusiji učestvovali su i prisutni predstavnici nekoliko medija iz naše zemlje među kojima i predstavnik Televizije Živinice.

Na kraju Foruma, konstatirano je i zaključeno da televizija, web stranice, mobilna telefonija i hitne službe moraju biti u stanju komunicirati sa svim korisnicima usluga, uključujući slijepe i slabovidne i gluhe i nagluhe  osobe.

Na to sve aktere obavezuju i ratificirani međunarodni dokumenti i domaće zakonodavstvo.

Kako je rečeno, primarna je odgovornost na pružaocima usluga i servisa, zakonodavnim i izvršnim tijelima vlasti, ali i na cjelokupnom društvu da se poštuju sva ljudska prava pa i prava koja su istaknuta danas u Sarajevu na Diskusionom forumu “Jednak pristup-jednake mogućnosti”.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje