Početna aktuelnosti U TK jos uvijek nema isplate podsticaja sa Federalnog za treći kvartal...

U TK jos uvijek nema isplate podsticaja sa Federalnog za treći kvartal 2019.godine

250
0
Podijeli

Na 193.sjednici Vlade FBiH održanoj u oktobru 2019.godine zatraženo je od kantonalnih ministarstava i inspekcijskih organa da, prilikom dostavljanja zahtjeva za poticaje za proizvodnju kravljeg mlijeka za treći kvartal 2019. godine, uz obaveznu prateću propisanu dokumentaciju, dostave i zapisnik nadležne kantonalne poljoprivredne inspekcije o izvršenom inspekcijskom nadzoru za proizvodnju kravljeg mlijeka za treći kvartal 2019., sa osvrtom na proizvodnju kravljeg mlijeka u istom periodu 2018.godine.

Bez ovih zapisnika, zahtjevi neće biti realizirani, već će Federalnoj upravi za inspekcijske poslove biti upućen zahtjev za inspekcijski nadzor, pa će realizacija zahtjeva čekati okončanje ovih nadzora.

Ova Odluka Vlade FBiH odnosila se na 10 kantona, osam kantona uspjelo izvršiti datu odluku dok dva kantona nisu. Isplata trećeg kvartala Federalnih podsticaja vrši za tih osam kantona dok je za dva obustavljena TK i Zeničko-dobojski.

Predsjednik Udruženja grupacije proizvođača mlijeka i ratarstva Tuzlanskog kantona Muhamed Halilović kaže da se po ovom pitanju nisu obraćali nasležnim institucijama smatrajući da neće doći u pitanje ispalata poticaja za treći kvartal 2019.godine.

Halilović kaže da su poljoprivrednici zbog neisplate poticaja sa Federalnog nivoa onemogućeni da se adekvatno pripreme za proljetnu sjetvu.

„Nije cilj unaprijeđenje velikih proizvođača, bolje ćemo postići ako se okrenemo i fizičkim licima i ruralnom prostoru, da sela zadržimo, jer bez sela nema poljoprivrede“, naglasio je Halilović.

(Više u prilogu)

merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje