Početna aktuelnosti U tokarskoj radionici Zijada Muminovića znanje stiče njegov trinaestogodišnji sin

U tokarskoj radionici Zijada Muminovića znanje stiče njegov trinaestogodišnji sin

61
0
Podijeli

Zijad Muminović ima 13 godina. Sa početkom nove školske godine krenut će u osmi razred osnovne škole u Đurđeviku. Predanost je jedna od prvih osobina koja se može uočiti kod ovog talentovanog dječaka. Već deset godina svakodnevno posjećuje radionicu svoga oca Zijada, gdje pravi i dizajnira različite proizvode. Godinama je sticao iskustvo, te usvajao znanje od oca koji se ovim poslom bavi oko 45 godina. Danas, Zijad svim mašinama u radionici njegovog oca zna rukovati, a želja mu je da broj istih bude veći kako bi sebi olakšao rad ali i otvorio nove mogućnosti rada te kako bi svoje znanje i iskustvo u ovoj oblasti proširio. Kada nije u radionici, on istražuje čime bi mogao dodatno obogatiti svoj kutak, u kojem mu je najdraže biti. Zanimanje za ovaj posao pokazao je još od malih nogu.

Otac  Zijad nam je kazao da njegov sin plijeni pažnju svih njegovih posjetitelja koji budu iznenađeni sposobnostima mladog radnika koji ima širok spektar zanimanja.

Iako je tokarstvo pomalo i zaboravljeno zanimanje, u ovom poslu može se ostvariti pristojna zarada. Zamjenski dijelovi za starije automobile i razne vrste mašina sve je teže pronaći pa je dobar tokar vrlo cijenjen u društvu. Iako je interes za ovim poslom sve manji za razliku od osamdesetih i devedesetih godina, ipak prema riječima našeg sagovornika i danas ima mladih koji svoju budućnost vide u ovom poslu.

Pored tokarstva Zijad trenira i košarku u našem gradu već sedam godina, a ima nagrade i iz kartinga gdje je nastupao sa dosta uspjeha. Nakon završene osnovne škole želi upisati mašinsku srednju škola kako bi se dodatno educirao u pravcu kojeg je izabrao još sa dvije godine. Kod ovog umjetnika za strojevima možete naručiti različite proizvode, a on je spreman da sa velikom pažnjom pristupi svakom zadatku te ga uspješno realizuje.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje