Početna aktuelnosti U toku prijave za novčanu podršku poljoprivrednicima u narednoj godini

U toku prijave za novčanu podršku poljoprivrednicima u narednoj godini

238
0
Podijeli

Ministarstvo poljoprivrede Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvo poljoprivrede Tuzlanskog kantona već određeni vremenski period rade na ruralnom razvoju kroz različite podrške poljoprivredi. Upravo jedan od javnih poziva koji u velikoj mjeri može pomoći poljoprivrednicima te razvoju različitih poljoprivrednih grana  je otvoren, a odnosi se na novčanu podršku poljoprivrednicima u 2022. godini. Stoga poljoprivredici koji očekuju novčanu podršku za sjetvu u narednoj godini dužni su dostaviti svoje prijave plana proizvodnje  najkasnije do 15. novembra. Obrasci za prijavu proizvodnje mogu se dobiti u šalter sali Grada Živinice i web stranici.

U obradi je trenutno 420 pristiglih zahtjeva za podršku u poljoprivrednoj proizvodnji. Najviše prijava odnosi se za podršku u sjetvi kukuruza, krastavca kao i plasteničkoj proizvodnji. Manji broj prijava dolazi iz poljoprivredne grane voćarstvo te je upućen i poziv poljoprivrednicima koji planiraju u narednoj godini na svojim imanjima uzgajati ili podizati nasade voća da prijave plan proizvodnje.

Poticaji se odnose na podizanje nasada jagodičastog voća – malina, kupina, jagoda, borovnica, ribizla i aronija. Pravo na novčanu podršku imaju korisnici koji zasnuju proizvodnju jagodičastog voća na površini od najmanje jednog duluma. Novčana podrška je 400 KM po dulumu.

Novčanu podršku mogu tražiti i poljoprivrednici koji zasnuju nasad krošnjastog voća na površini od najmanje 0,5 ha. Novčana podrška iznosi 350 KM.

Pravo na novčanu podršku imaju i korisnici koji imaju zasnovanu proizvodnju krošnjastog voća u rodu na površini od najmanje od pet duluma. Novčana podrška iznosi 1500 KM po ha, odnosno 150 KM po dulumu.

Poljoprivredni proizvođači koji nisu podnijeli zahtjeve za proizvodnju krastavca kornišona i proizvodnju kukuruza i dalje mogu podijeti zahtjev za novčanu podršku, a krajnji rok za dostavu prijava je 31.10.2021. godine kada je posljednji dan za podnošenje zahtjeva.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje