Početna aktuelnosti U Živinicama danas ponovno razgovarano o rješenju pružnog prelaza u Bašigovcima

U Živinicama danas ponovno razgovarano o rješenju pružnog prelaza u Bašigovcima

358
0
Podijeli

Gradonačelnik Živinica danas je ponovno bio domaćin sastanka na kojem je razgovarano o rješenju pružnog prelaza u Bašigovcima.

Podsjećam, 1.oktobra 2019. , za ovim stolom sjedili su isti ovi  ljudi, kao i danas,  i tada su predstavnici Željeznica Federacije i Direkcije regonalnih cesta TK dali obećanje,  da će do 15.oktobra izraditi projektne zadatke koji će biti smjernica za realizaciju projekta postavljanja rampe na pružnom prelazu u Bašigovcima.

Iako je prošlo još mjesec dana od datog roka, projektnih zadataka danas na stolu nije bilo.

Jedan od razloga jeste što u  Direkciji regionalnih cesta TK nisu sigurni,  da put koji vodi prema Bašigovcima je u  njihovoj nadležnosti, iako ga održavaju još od 2003.godine.

Mještani sa istočnog dijela našeg Grada koji su prisustvovali sastanku također su potvrdili da ni dogovor koji je utvrđen ranije sa Željeznicama FBiH   oko zaustavljanja voza  na pružnom prelazu se ne poštuje.

Međutim, nakon niza diskusija, danas je utvrđeno  da se zaustavljanje voza na pružnom prelazu mora poštovati, u suprotnom biće poduzeti konkretnije mjere. A kada je u pitanju trajno rješenje ovog problema , predstavnicima Željeznica FBiH I Direkciji regionalnih cesta Tk ostavljen je mjesec dana da dostave finansijski plan za ovaj projekat .

Predstavnici  Željeznica Federacije su nama potvrdili da su sredstva za ovaj projekat planirali, a u Direkciji regionalnih cesta kažu da su voljni da riješe ovaj projekat , ali bez određenih rokova.

Više u izjavi…

Ovom prilikom , razgovarano je i o rješavanju odnosno osiguranju još nekoliko pružnih prelaza na području Grada Živinice,pa će se već u četvrtak početi sa radom  elaborat za pružni prelaz u  Golubinjaku.

Izgradnja pružnog prelaza u Bašigovcima, kako nezvanično saznajemo trebala bi koštati od 300 – 400 hiljada KM,a izgradnja bi ukoliko sve bude teklo po planu,  trebala krenuti kraljem proljeća ili početkom ljeta 2020.godine.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje