Početna aktuelnosti U Živinicama igrana predstava ˝Komšizluk˝

U Živinicama igrana predstava ˝Komšizluk˝

232
0
Podijeli

Organizator Festivala(BKC Živinice)  je u okviru prvih pet dana aprilske umjetničke čarolije  pripremio za najmlađe stanovnike grada Živinica zaista bogat program  .

Međutim u prvoj noći upriličio  je igranje predstave ˝Komšizluk˝  u režiji Belma Lizde Kurt i to ne samo za najmlađe, nego bila je to predstava za cijelu porodicu.

Klunovska trupa “Everyman” nastala je kao oblik uličnog performansa nastupajući na otvorenom, na više lokacija u gradu, a bazirana je na pet aktera-klauna, na njihovim karakterima.

Kako  kažu iz klaunovske trupe Everyman, kroz predstavu ˝Komšizluk˝predstavili su  Mahalu, kao simbol multikulturalnosti, multinacionalnosti i tolerancije.

Mahala je najplodnije tlo za razvoj ljudskog  kako dobra, tako i zla, uz prisustvo tranzicije, koja nam izmiče tlo pod nogama, “običan” čovjek, radnik, gubi svoj identitet. Pronalazi ga kroz prizmu “tuđeg”, a “drugačije” ne prihvata, niti razumije. Svijest postaje tanki prorez u kojoj se glavna satisfakcija nalazi u omalovažavanju “drugog” i “drugačijeg”, u nesuvislom kritiziranju opšteg stanja društva, sa bezbroj rješenja za boljitak, koji ne odlaze dalje od sopstvenog fildžana.

Klaunovska trupa kroz predstavu ˝Komšizluk˝ provocira  kod publike osjećaj nevinosti i potiče  publiku da se ne boji malog klauna u sebi.

Ova predstava je koprodukcija Aparat teatra i Bosanskog kulturnog centra Sarajevo. U predstavi igraju Andrea Aković, Fatima Kazazić, Dino Sarija i Aldin Tucić.

A večeras  u 18 sati na sceni BKC Živinice igra se lutkarska predstava  Bajka o izgubljenom remenu – Lutkarskog pozorišta iz Mostara.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje