Početna aktuelnosti U Živinicama otvoren prvi autoput za bicikle u BiH

U Živinicama otvoren prvi autoput za bicikle u BiH

170
0
Podijeli

Svečanim presijecanjem vrpcem, autoput za bicikliste otvorio je Gradonačelnik Grada Živinica Samir Kamenjaković i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković, a najmlađi su bili prvi koji su započeli vožnju svojim dvotočkašem na autoputu za bicikle.

Autoputevi za bicikle već postoje u nekoliko razvijenih evropskih zemalja, ali i u Kini, a povezuje nekoliko gradova. Ovome se sada pridružuje i Bosna i Herecegovina koja je zvanično u Živinicama dobila  prvi autoput za bicikle, a prema riječima Gradonačelnika Živinica cilj   je da se poveže sa Kalesijom i Tuzlom.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK ovom prilikom je istakao da je otvaranje autoputa za bicikliste veoma značajan  kako za Živinice tako iza cijeli TK.

(Više u izjavi  u prilogu)

Podsjećamo, izgradnja autoputa za bicikle u Ciljugama  počela je u aprilu mjesecu ove godine. Za samo nekoliko mjeseci Živinice su uspjele napraviti autoput za bicikliste u dužini od 2.5km kao i mapiranje i alpinističkih staza na području Živinica  , što svakako turistima omogućava da lakše posjete željene destinacije, a i jedan su od  uslova za razvoj turizma, dodao je Gradonačelnik.

U Živinicama je također, otvorena i stanica za iznajmljivanja bicikala , gdje će građani već narednog mjeseca imati mogućnost iznajmiti bickla.

Na svečanom otavaranju autoputa za bicikla , pored Živiničana prisutni su bili i ljubitelji biciklizma iz Kalesije i Srebrenika.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje