Početna aktuelnosti U Živinicama potpisan ugovor za izradu fizibiliti studije za naknadu obradu...

U Živinicama potpisan ugovor za izradu fizibiliti studije za naknadu obradu otpada i cirkularnu ekonomiju

106
0
Podijeli

U gradskoj upravi Živinice danas je potpisan Ugovor za korporativnu podršku preduzeća ˝EKO- SEP˝ Živinice  i izradu fizibiliti studije za naknadnu obradu otpada i cirkularnu ekonomiju.

Vrijednost projekta izrade navedene studije je 150 hiljada eura, a ista će biti finasirana od donatorskih sredstava Švedske.

Potpisani ugovor za korparativnu podršku preduzeću EKO –SEP Živinice i izradu fizibiliti studije za naknadnu obradu otpada i cirkularnu ekonomiju od strane gradonačelnika Živinca, te predstavnika općina Bnaovići i Kladanj, direktora Eko Sep Živinice  te osnivača SL konsalt,  predstavlja preduuslov za realizaciju svih projekata obnovljivih izvora energije koje se odnose na cirkularnu ekonomiju i u konačnici izgradnju toplana na obnovljive izvore energije.

Sa ovakvom izradom studije Živinice, Banovići i Kladanj dobiće najsavremeniju deponiju, po uzoru na evropske  deponije.

Realizacijom projekta ispunit će se direktiva Evropske unije o naknadnoj obradi otpada, a posebna važnost je što se prvi puta u državi BiH  počinje sa cirkularnom  ekonomijom obnovljivih izvora energije.

Biće ovo prva deponija u BiH I šire koja će funkcionisati  po navedenom principu.

Cilj je da EKO- SEP Živinice postane uzor kompanija , u čuvanju životne sredine, poručeno je danas.

U prilogu govore: direktor EKO-SEP Živinice Selmir Šljivić, gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković i osnivača SL konsalt Mirjan Poljak.

Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje