Početna aktuelnosti U Živinicama se još uvijek ne zna tačna površina koja je pod...

U Živinicama se još uvijek ne zna tačna površina koja je pod minama

204
0
Podijeli

4.april je Međunarodni dan borbe protiv mina, te je ujedno i prilika za animiranje javnosti o opasnostima od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) i značaju protivminskog djelovanja    .

Minski problem u BiH je prisutan u 129 općina ili gradova.

U našem gradu predhodnih godina urađeno je  mnogo na deminiranju, ali još uvijek ima površina koje su pod minama.

U minskim poljima, poslije rata u BiH stradalo je 8000 osoba. Ovom prilikom, još jednom podsjećamo da se naša zemlja i dalje suočava sa problemom zaostalih mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, koje direktno utiču na sigurnost stanovnika ove zemlje i usporavaju ekonomski razvoj u većem broju lokalnih zajednica.

Bosna i Hercegovina je  među zemljama s najvećim brojem mina u Europi, ali se broj minski sumnjivih površina i mina posljednjih godina smanjuje.

U gradu Živinice zadnje tri godine rađene su značajne aktivnosti  na uklanjanju minsko eksplozivnih sredstava , saznajemo od šefa Službe  Civilne zaštite Živinice Envera Jukića.

Čišćenje miniranih teritorija predstavlja ogroman izazov imajući u vidu veličinu kontaminirane teritorije i broj ugroženih zajednica, te broj mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata u BiH.

Prema riječima šefa Jukića u Živinicama se ne zna tačna površina koja je još uvjek pod minsko ekslopzivnim sredstvima, ali je ima.

Potreba stalnog upozoravanja i podizanja svijesti da živimo u zemlji sa još uvijek značajnim brojem mina, minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava je naša stvarnost koja će još dugo biti naš opasni pratilac. Služba civilne zaštite grada  Živinice , skreće pažnju svim građanima da kada uoče mine ili NUS odmah obavijeste civilnu zaštitu ili policiju, te da ne pokušavaju sami ukloniti iste.

Također, minske oznake koje upozoravaju na postojanje minske opasnosti treba strogo poštivati i nikako ne uništavati ili uklanjati, jer time se čini kažnjivo djelo koje je ravno postavljanju novih minskih polja.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje