Početna aktuelnosti U Živinicama započelo obilježavanje Aprilskih dana otpora

U Živinicama započelo obilježavanje Aprilskih dana otpora

274
0
Podijeli

Koordinacija boračkih udruženja grada Živinica i organizacija Patriotske lige Živinice  danas je obilaskom mezar prvog šehida Izeta Selimovića , te polaganjem cvijeća na spomen obilježje u Svojatu i na spomen ploču Udruženja Žiivničke policije 91-95 započelo  obilježavanje Aprilskih dana otpora u našem gradu.

Bila je ovo prilika da se evociraju uspomene na jedinice Patriotske lige i rezervnog sastava policije  koje su 8.aprila otišle na Kula Grad Zvornik da brane domovinu BiH.

Upravo sa ovoga mjesta prije 27 godine organizovan je prvi pokret  pripadnika policije i Patriotske lige koji su krenuli put Zvornika na Kula grad i učestvovali u odbrani BiH.

To su bili patriotski opredjeljeni ljudi, koji su željeli da odbrane Živinice i BiH.

Svojat ima posebno mjesto u odbrani, jer su se u ovom mjestu postrojili oni koji su bili spremni dati i život za svoju domovinu.

Bilo ih je 8, kazao nam je predsjednik Udruženja PL Ibrahim Mušić  , te evocirao uspomene na te ratne 92-godine.

Prvi šehid  općine Živinice je Izet Selimović Izo koji je prije 27 godine punim srcem otisao na Kula Grad, i to kao invalid   da brani svoju zemlju, i upravo na tom mjestu dao ono najvrednije što je imao svoj život.

Koordinacija boračkih udruženja  Živinice i PL  obilježavanje Aprilskih dana otpora  općine Žoivinice,  započela je polaganjem cvijeća na mezar rahmetli Izeta Selimovića, gdje je proučena fatiha i jasin za ovog heroja.

Mevludin Bešić prvi ratni komandant opštinskog štaba TO Živinice, tokom svog obraćanja prisutnima, sa velikom sjetom govorio je o žrtvi, dodajući da je Izet Selimović zaista heroj domovine BIH, podsjećajuci na rane koje je Selimović  zadobio tokom s boravka na ratištu i od kojih je i preminuo.

Na spomen obilježje u Svojatu također je položeno cvijeće i proučena fatiha poginulim borcima , te održan kraći čas historije  kojem su prisustvovali i učenici O.Š. Gračanica , tačnije područne škole Svojat.

Istaknuto je, da upravo oni ne smiju dozvoliti da se historija zaboravi, te iako se o njoj ne izučava u školama, da ona mora biti prisutna i da pedagoški radnici trebaju da govore djeci o ovom datumu  ali i drugim važnim datumima za našu Domovinu.

Pomiješanih osjećanja, sretni i ponosni zbog pobjede nad agresorom i odbrane zemlje, a tužni zbog gubitka saboraca, preživjeli borci   evocirali su  uspomene na mladost provedenu na ratištu.

Uspomenu na odlazak na Kula Grad Zvornik   osmog aprila 1992.godine evocirao je i pripadnika tadašnjeg rezervonog sastava MUP-a Izet Kuljić.(više u izjavi)

Sa malim sredstvima smo postigli ogromne rezultate kad je u pitanju odbrana“, dodao je ovom prilikom  Zdenko Mišić, ratni zapovjednik jedinice „Živinički sokolovi“ .

Da su Živinice pale tih 90-tih godina , istorija BiH bila bi drugačija i tu je zaista  nemjerljiv doprinos boraca ovog kraja.

Ovim datumima i događajima itekako treba dati posebnu pažnu, i  ne dozovliti da ikada padnu u zaborava, kazao je zamjenik gradonačelnika grada Živinica Enver Jukić,  koji je prisutvovao današnjoj manifestaciji u ime gradonačelnika Samira Kamenjakovića.

Vijeće je do sada ali i u narednom periodu će pružati podršku organizovanju ovakvvih manifestacija, dodaje je zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Živinica Nusret mamić.

Napominjemo , Centralna svečanost obilježavanja Aprilskih dana otpora biće upriličena 12.aprila polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje i pred bistu heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića, zatim defileom sa ratnim zastavama jedinica i državnim zastavama BiH do Amfiteatra MSŠ gdje  će biti održana Svečana akademija.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje