Početna aktuelnosti UDNRP obilježilo “Dan dobitika najvećih ratnih priznanja” Općine Živinice

UDNRP obilježilo “Dan dobitika najvećih ratnih priznanja” Općine Živinice

454
0
Podijeli

Tokom cijele protekle sedmice upriličeno je niz aktivnosti posvećenih obilježavanju “Aprilskih dana otpora” u Općini Živinice. Te aktivnosti nastavljene su i u danima vikenda. Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan”, u nedjelju je polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju a zatim prigodnim obraćanjima kod Spomen kuće u Toplici prisjetili su se najboljih sinova BiH.

Cvijeće su položili predstavnici ovog Udruženja i predstavnici Temeljnih boračkih organizacija Općine Živinice kod spomen obilježa u Parku bosanskih branilaca te kod biste heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Nesib Malkić.

UDNRP već 15.godinu zaredom obilježava Dan Zlatnih ljiljana i Dan Armije RBiH.  Kod Spomen kuće prisutnima se obratio organizator, predstavnik Općine te Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević.

Svi su istakli važnost obilježavanja značajnih datuma tokom kojih ćemo se sjetiti onih koji su život položili braneći rodnu grudu, ali i svih drugih boraca koji su se borili za jedinstvenu i nedjeljivu BiH.

Na ratnom putu od Kula Grada do Sanskog Mosta iz naše Općine 318 boraca je izgubilo živote, 566 su trajni invalidi, 42 borca su dobitnici Zlatnog ljiljana, 7 boraca su nosioci Srebrnog štita, jedan je heroj oslobodilačkog rata, 2 policajca su nosioci Zlatne policijske značke, jedan srebrne, jedan policijske medalje za hrabrost, a 9797 boraca je demobilisano.

Živiničani su od prvog dana bili spremni da pruže otpor agresoru i sačuvaju svoju domovinu. Stoga nikada ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu.

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje