Početna aktuelnosti Udruženje Živinička policija 91-95 obilježila 29.godišnjicu odlaska na Kula grad Zvornik

Udruženje Živinička policija 91-95 obilježila 29.godišnjicu odlaska na Kula grad Zvornik

160
0
Podijeli

Udruženje Živinička policija 91-95 danas je obilježila  29.godišnjicu od odlaska  jedinice ratnog sastava Policije MUP-a Stanice javne bezbjednosti Živinice i drugih naoružanih pripadnika na Kula grad Zvornik u cilju pružanja otpora agresiji.

Bila je ovo prilika da se evociraju uspomene na aprilske dane otpora, te  oda priznanje herojskim borcima za sve što su učinili za BiH i njene građane.

73 pripadnika Stanice javne bezbjednosti  Živinice  1992 godine  otišlo je na Kula grad Zvornik da brani  Bosnu i Hercegovinu od neprijatelja.

Bila je to prva oružana jedinica  u RBiH  koja je izvršila manevar svojim odlaskom kazao je predsjednik Udruženja Živiničke policije 91-95 Ramiz Mustafić , te podsjetio na aprilske dane otpora 92.godine.

Ovom prilikom odato je priznanje svima onima koji su dali svoje živote za odbranu BiH.

Prisutne delegacije  položile su cvijeće na mezar Izeta Selimovića prvog šehida Živinica, zatim na šehidsko spomen obilježje poginulim braniocima RBiH  i spomen ploči branilaca Kula grada Zvornik u Svojatu, zatim na spomen obilježje poginulim borcima HVO Živinički sokolovi, na spomen ploču ispred PU Živinice , kao i na centralno spomen obilježje  u gradskom parku.

U okviru obilježavanmja aprilskih dana otpora, prisutni su se prisjetili  lika i djela rahmetli Ševala Bašića, ratnog načelnika Stanice javne bezbjednosti Ševala Bašića koji je dao nemjerljiv doprinos odbrani našeg grada i naše Domovine u proteklom Odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Tako su  organizatori obilježavanja današnjeg datuma zajedno sa porodicom Ševala Bašića i ostalim delegacijama položili su cvijeće na mezar Ševala te proučili mu Fatihu.

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje