Početna aktuelnosti Upriličen obilazak porodica poginulih na Nišićkoj visoravni

Upriličen obilazak porodica poginulih na Nišićkoj visoravni

277
0
Podijeli

Komisija za obilježavanje  značajnih datuma i jubileja GV Živinice pripremila je  protokol i Program za obilježavanje 28.godišnjice pogibije heroja Nesiba Malkića i dijela komande 210.osl.br.

 

25.oktobra 1993. godine, od agresorske granate u rejonu Crna Rijeka na Nišićkoj Visoravni u Općini Ilijaš,poginuli su komandant 210.viteške oslobodilačke brigade Nesib Malkić i njegovi saborci Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčakovića i Fikreta Andelića.

Svake godine kroz prigodan program grad Živinice podsjeti na lik i djelo heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca.

Nosioc mnogobrojnih aktivnosti koje su planirane ovogodišnjim programom za obilježavanje 28.godišnjice od pogibije heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca je Udruženje Dobitnika najvećih ratnih priznanja.

Predstavnici boračkih organizacija grada Živinice danas su se okupili ispred gradske uprave te uputili kućama porodica rahmetli Nesiba Malkića, Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčakovića i Fikreta Andelića.

Ovom prilikom naša ekipa je zabilježila posjetu majki poginulog borca Nermina Forčakovića, a napominjemo da je Nerminov otac preselio na bolji svijet prije dvadesetak dana.

Drago Jakić i Zahir Mušić ovom prilikom posjetili su i komandantna bataljona 210.osl.br.Mehmeda Fočića, koji je jedan od preživjelih sa Nišićke visoravni.

U narednim danima nastavljaju se aktivnosti koje su predviđene  Programom obilježavanja 28.godišnjice.

Tako će u  svim džamija na području MIZ Živinice  22.oktobra od 12:15h  do 13h biće proučen Jasin i Tevhid za heroja Nesiba Malkića i poginule na Nišićkoj Visoravni i sve šehide BiH,a 23.i 24.oktobra održat će  se i čast historije na temu heroja Nseiba Malkjića.

Također, 24.oktobra  od 10:15 h do 12h obiće se mezarluci , proučite Jasin i položiti cvijeće Nesibu Malkiću, Nevresu Šišiću, Nerminu Forčakoviću , Fikretu Andeliću, Seadu Palavriću i Husejnu Jusiću.

Na sami dan obilježavanja 28.godišnjice 25.oktobra 2021.godine planiran je odlazak na Nišićku visoravan  u 08:45 minuta ispred Gradske uprave.

Isti dan u 14:45 minuta gradonačelnik Živinica i predsjedavajući GV Živinice upriličit će prijem za porodice poginulih i ranjenih na Nišićkoj Visoravni .

Također taj dan, u 15:30 minuta  biće upriličeno polaganje cvijeće  na Centralno spomen obilježje i bisti heroja oslobodilačkog rata.

Od 16 do 17 sati održat će se Svečana Akademija u BKC Živinice , a izložbu eksponata iz odbrambeno oslobodilačkog rata  svi zainteresirani imaće priliku pogledati u Plavoj Sali BKC Živinice na temu ˝ Domovina u srcu˝.

Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje