Početna aktuelnosti Uskoro rekonstrukcija stare džamije u Živinicama Gornjim

Uskoro rekonstrukcija stare džamije u Živinicama Gornjim

355
0
Podijeli

Džemat Živinice Gornje jedan je od najvećih u cijelom Muftiluku Tuzlanskom.

U okviru džemata, koji djeluje pod okriljem Medžlisa islamske zajednice Živinice, rade četiri mekteba a postoje i dvije džamije-stara i nova.

Stara džamija u kojoj se odvijao vjerski život gradskog područja od 1937.godine do iduće godine bi trebala dobiti novo ruho.

Naime, na danas održanom sastanku predstavnika građevinskog odbora, gradonačelnika i predsjedavajućeg GV Živinice dogovorena je zajednička saradnja na realizaciji rekonstrukcije stare džamije u Živinicama Gornjim.

Dio sredstava za početak radova bit će izdvojen iz budžeta kazao je gradonačelnik i to bi trebao biti podstrek i donatorima da se uključe u gradnju ovog veoma važnog vjerskog objekta na našem području.

Podršku u rekontrukciji stare džamije u Živinicama Gornjim dao je i predsjedavajući GV .

Džamija duži niz godina nije bila u upotrebi od bojazni urušavanja, zato je i potrebna potpuna rekontrukcija objekta od temelja do krova, plan je da osnova starog objekta ostane ista a da se ojačaju temelji i uredi prostor koji će se moći koristiti, ali prije svega da ovaj objekat ostane i svjedoči o vjerskom životu ovih prostora.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje