Početna aktuelnosti Uspijeh Omladinskog šahovskog kluba Živinice

Uspijeh Omladinskog šahovskog kluba Živinice

297
0
Podijeli

U periodu od 23.-29.8.  odigrane su   „ Prva  A“  i  „Prva B“   liga Šahovskog saveza FBiH za  seniore za 2019. god. Takmičenje je održano u Tuzli u motelu Rudar. Tempo igre je bio 1h i 30min.  po igraču + dodatak od 30 sekundi za svaki odigran potez. Omladinski šahovski klub Živinice je nastupio u „Prvoj A ligi ŠSFBiH“ u kojoj se nadmetalo 10 ekipa. Pored OŠK Živinice nastupile su još ekipe: ŠK Sarajevo, ŠK Čelik iz Zenice. ŠK „Inzio Tušanj“ iz Tuzle, ŠK Bihać, ŠK Gračanica. ŠK Preporod Zenica, ŠK Banovići, ŠK Brčko, ŠK Igman iz Konjica. Sama imena ekipa dovoljno govore o kvaliteti lige. Ulog je bio veliki, a to je za pobjednika plasman u premijer ligu BiH.  Igrano je ukupno devet kola, po Bergerovom sistemu- svako sa svakim. Svaku ekipu je brojalo 6 igrača + četiri rezerve.

Ekipa OŠK Živinice igrala je znatno oslabljeno jer zbog obaveza na studiju i ispitnih rokova u zadnjih 5 kola nije mogla da računa na svoje ponajbolje igrače:Sinanović Ermina, Mešić Vehida i Salkić Mahira. Međutim, ostatak ekipe je odigrao odlično: Ekipa Ošk Živinice je bila lider na tabeli prvih pet kola sa svih pet pobjeda. Do preokreta je došlo sa minimalnim porazom od ekipe Bihaća  u šestom kolu od 3.5 : 2.5  do koje je ekipa Bihaća došla uz mnogo sreće i koja je tu prednost uspjela da očuva do samog kraja turnira.

Oslabljena ekipa OŠK Živinice je na kraju zauzela visoko drugo mjesto i napravila do sada najbolji rezultat u istoriji kluba kada su u pitanju ligaški nastupi.

Uzmemo li u obzir činjenicu da je prošle godine u prvoj A ligi ŠSFBiH, OŠK Živinice zauzeo visoko treće mjesto, da je ove godine u znatno oslabljenom sastavu bio vice šampion lige, očito je da mladi igrači OŠK Živinice sazrijevaju i postaju istinski majstori ove drevne igre. To je svakako rezultat dugogodišnjeg rada, i upornog forsiranja mladih takmičara da budu dobri učenici i studenti. Zato se OŠK Živinice sa pravom ponosi sa najmlađom i najperspektivnijom ekipom u BiH koju sada treba sačuvati i zadržati na okupu pri čemu se iskreno nadamo da ćemo u budućem periodu imati pomoć i razumjevanje od strane naših opštinskih vlastii šire DPZ.

 

Što se tiče ulaska u PREMIJER LIGU ŠSBiH, očito je već sada da je to postalo samo pitanje vremena i kako reče prilikom čestitanja jedan sportski radnik: Ma, proći će i ispitni rokovi.

 

OŠK Živinice se može pohvaliti još jednim izuzetnim rezultatom.

Naime, 31.8. održan je 13. međunarodni šahovski festival za kadete u Županji-Hrvatska za igrače starosne dobi do 16 god. Turnir se održao kao jednodnevni u 9 kola po švicarskom sistemu sa ubrzanim tempom igre od 10 minuta po igraču + 10 sekundi dodatka za svaki odigrani potez. Na turniru je nastupilo  56 takmičara iz Hrvatske i susjednih zemalja. Pobjednik turnira je bio naš dvanaestogodišnji takmičar Pavičić Karlo   sa 7 pobjeda i dva neriješena meča što je za našeg mladog igrača ovo do sada takođe najbolji rezultat.

 

 

OŠK Živinice želi da iskoristi ovu priliku i zahvali se svim prijateljima kluba na dosadašnjoj pomoći u radu, Ministarstvu za  kulturu, sport i mlade TK, vjećnicima opštine Živinice i firmi BH Telecom dd Sarajevo.

UPRAVNI ODBOR OŠK ŽIVINI

 

Midhat Mahmutbegović

Šef Službe

Služba za pripremu komunikacijskih rješenja
Sektor za plasman usluga i podršku poslovnim korisnicima

Direkcija Tuzla

m: +387 61 959999

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje