Početna aktuelnosti Uspješno realizovana pokazna vježba Crvenog križa TK

Uspješno realizovana pokazna vježba Crvenog križa TK

233
0
Podijeli

Članovi Crvenog križa Tuzlanskog kantona, Profesionalna vatrogasna jedinica grada Živinice, Služba Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Živinice te službenici Policijske uprave Živinice kroz simulaciju zemljotresa u našem gradu obilježili su Svjetski dan prve pomoći. U vježbi je učestvovalo 60 volontera. U jednoj prostoriji nakon zemljotresa, izbio je požar, prvi korak morala je poduzeti Profesionalna vatrogasna jedinica te pažljivo gasiti požar. Nakon čega je uslijedilo izvlačenje unesrećenih sa različim vrstama i stepenima povreda. Članovi Crvenog križa pružali su prvu pomoć. Profesionalna vatrogasna jednica nastavila je sa bezbjedim oslobađanjem unesrećenih koji su bili zatrpani različitim masama. Služba Hitne pomoći jednu osobu odvlači na dalje liječenje, dok članovi Crvenog križa nastavljaju sa aktivnostima kako bi ispunili svoju misiju. Nakon izvlačenje posljednje osobe iz ruševina, profesionalna vatrogasna jedinica pristupa detaljnom gašenju požara. Po ranije utvrđenom scenariju svi koji su uzeli učešće u pokaznoj vježbi  pokazali su visok stepen odgovornosti čija je osnovna misija civilna zaštita.

Vježba je okupila manji broj volontera Crvenog križa Tuzlanskog kantona zbog higijensko-epidemioloških mjera. Pokaznu vježbu organizovao je Crveni križ Tuzlanskog kantona, a za rukovodioca akcije izabran je član Profesionalne vatrogasne jedinice.

Dan posvećen prvoj pomoći svake godine širom svijeta obilježava se druge subote u septembru. To je prilika za isticanje značaja prve pomoći – humanog čina koji pokreće ljude u izgradnji bolje, bezbjednije i humanije zajednice. Ovogodišnji moto obilježavanja je „Budi heroj u prvoj pomoći u svojoj školi i svojoj zajednici“. U posljednjem periodu sve je veći broj preporuka da se prva pomoć ugradi u nastavne planove i programe škola.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje