Početna aktuelnosti Uzgajivači kornišona u Gornjoj Višći pretrpjeli ogromne štete

Uzgajivači kornišona u Gornjoj Višći pretrpjeli ogromne štete

763
0
Podijeli

Ko što smo i kazali u prethodnom prilogu na temu šteta izazvanih olujnim nevremenom,nema domaćinstva u Mjesnoj zajednici Gornja Višća koje nije pretrpjelo manju ili veću štetu koja je nastala preksinoć nakon djelovana vjetra,kiše i  grada.

Ipak,najveće štete nanešene su zasadima krastavca kornišona,poljoprivredne kulture koja je sve popularnija i u ovom dijelu općine Živinice.

Jedan od poljoprivrednika koji je pretpio značajnu štetu je i Omer Hodžić koji procjenjuje da će njegovi konačni gubici biti najmanje 30 posto od planiranog prihoda.

Omer veli da,ako ne bude više ovakvih ili sličnih nepogoda,može očekivati relativno dobre prihode kornišona ali njegova komšinica iz susjednog naselja Raza Hodžić je na svom poljoprivrednom gazdinstvu pretrpjela totalnu štetu.

Ni jedan struk kornišona nije ostao čitav a velika šteta pričinjena je i na drugim povrtlarskim kulturama kao što su grah,krompir,paprika,grašak.

U lancu načinjenih šteta karika koja će osjetiti akumulirani gubitak je firma-otkupljivač kornišona „Zlatna dolina“ iz Živinica.

Kako nam rekoše kooperanti ,ipak se nadaju oporavku i njihovom i firme „Zlatna dolina“ koja je u poslovnim odnosima pokazala maksimalan profesionalizam,stručnost,posvećenost i apsolutnu korektnost.

Za nadati se da poljoprivrednici Gornje Višće kao i drugih živiničkih krajeva neće više imati ovako ružne trenutke i veoma negativna iskustva ali da će im ovo,ujedno,poslužiti i kao svojevrsna lekcija za buduće aktivnosti u cilju osiguravanja još boljih agro-tehničkih uslova za uzgoj kornišona ali i svih drugih poljoprivrednih kultura.

 

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje