Početna aktuelnosti Vakcinacijom do prevencije zaraznih bolesti

Vakcinacijom do prevencije zaraznih bolesti

300
0
Podijeli

U skladu sa zakonskim propisima, zaštita od zaraznih bolesti dužnost je jedinica lokalne samouprave – općina, kantona i Federacije, zdravstvenih ustanova, nosioca privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih lica, te su promotivne aktivnosti o značaju imunizacije zajednička društvena odgovornost.

Na žalost,sve smo češće svjedoci da dolazi i do smrtnog ishoda zaraženih osoba,prije svega,onih koje nisu primile na vrijeme obavezne vakcine.

Prekjučer je od polsljedice morbila preminula sedmomjesečna beba u Sarajevu.

Samo po sebi ,tužna vijest ali ono što mnoge onespokojava da je sve više ovakvih ili sličnih slučajeva.

Sve više se putem raznih medija i društvenih mreža,u laičkim krugovima,vodi veoma žustra rasprava za ili protiv vakcinicanja.

O tome svoje mišljenje i mišljene struke iznijekla je dr Ružica Janković-Samardžić, spec.epidemiolog. šefica Higijensko epidemiološke službe JZU DZ Živinice koja tvrdi da je vakcinisanje jedini pravi način sprječavanja epidemija i ugrožavanja javnog zdravstva.

Doktorica Janković-Samardžić je istakla da na području općine Živinice nema slučajeva morbile i da je higijensko-epidemiološka situacija povoljna.

To se može zahvaliti dobrom radu stručnih službi Doma zdravlja Živinice kao i prosvjećenosti građana.

Doktorica Ružica Janković Samardžić podvukla je zakonsku obavezu vakcinisanja i mogućnost ugrožavanja javnog zdravstva od onih koji se ne vakcinišu.

Moramo biti svjesni činjenice da su nas vakcine, odnosno imunizacija, spasile od teških bolesti i epidemija.

Odsustvo imunizacije stanovništva nosi veliki rizik od epidemija.

U poređenju sa navedenim, pojedinačni slučajevi neželjenih dejstava vakcinacije predstavljaju manji rizik od onog proisteklog iz odsustva imunizacije.

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje