Početna aktuelnosti Veličanstveno obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Živinicama

Veličanstveno obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Živinicama

1120
0
Podijeli

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke federativne republike Jugoslavije.

Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ.

Održan je 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje, a ujedno je bio i uvod u rat.

Punoljetni građani Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Nezavisnost su snažno podržali uglavnom Bošnjaci i Hrvati, dok je veći broj Srba bojkotirao referendum usljed SDS-ovog poziva da Srbi ne glasaju na referendumu.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6%.

Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7% glasalo je za nezavisnost, a 0,3% protiv te odluke.

Rezultati referenduma prihvaćeni su 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Nakon 28 godina od stjecanja nezavisnosti ovaj veoma važan datum svečano se obilježava u jednom dijelu naše domovine dok se u drugom dijelu ignorira.

Danas je u Živinicama, na izuzetno svečan i dostojan način obilježen Dan nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine.

Iako je vrijeme bilo kišno, ta činjenica nije omela veliki broj građana naše lokalne zajednice kao i značajan broj predstavnika institucija, organizacija, udruženja i sportskih kolektiva koji egzistiraju na području Živinica da, svojim prisustvom, odaju počast svojoj domovini i njenoj nezavisnosti.

Defile koji je činila impozantna kolona sa obilježjima države Bosne i Hercegovine krenula je u 15 sati ispred Druge osnovne škole.

Kao i uvijek do sada, na čelu svečane kolone bila je popularna živinička Limena glazba koja je poznatim koračnicama stvarala pravi praznični štimung.

U centralnom živiničkom parku-Parku Bosanskih branilaca, svi koji su učestvovali u defileu, zaustavili su se pored spomen obilježja živiničkim šehidima i poginulim borcima i odali im dužnu počast polaganjem cvijeća i vijenaca i učenjem Fatihe i minutom šutnje.

Preko 300 najhrabrijih sinova i kćeri Bosne i Hercegovine i našeg grada dali su svoje živote za odbranu slobode i nezavisnosti naše domovine i delegacije koje su položile cvijeće i odale počast našim braniocima, time su pokazale, barem jednim dijelom i na simboličan način, koliko cijene žrtvu tih ljudi za dobrobit naše domovine i naše lokalne zajednice.

Dužna počast odata je i pred bistom heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Nesiba Malkića, legendarnog komandanta 210. viteške oslobodilačke brigade.

Svečana povorka je u 16 sati došla u Bosanski kulturni centar Živinice gdje je održana Svečana akademija.

Nakon intoniranja državne himne, ponovo je, Fatihom i minutom ćutnje odata počast svima onima koji su u dugu i burnu historiju Bosne i Hercegovine ugradili svoje živote na njenom očuvanju i nezavisnosti.

Prigodan referat povodom 1.marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održao je predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić koji je posebno akcentirao ulogu Živinica i stanovnika ovog grada u odbrani nezavisnosti naše domovine.

Osim Predsjedavajućeg, velikom broju prisutnih, obratili su se i gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković i premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović.

U bogatom i raznovrsnom programu, učešće su uzeli živinički osnovci i srednjoškolci, kulturno umjetnička društva, pozorišni glumci, Gradski hor kao i djeca predškolskog uzrasta.

Bila je to, sve u svemu, jedna prekrasna manifestacija ljubavi Živiničanki i Živiničana prema svojoj jednoj i jedinoj domovini Bosni i Hercegovini.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje