Početna aktuelnosti Veliko nezadovoljtvo građana Živinica zbog neopravdane redukcije vode

Veliko nezadovoljtvo građana Živinica zbog neopravdane redukcije vode

692
0
Podijeli
Univerzalno ljudsko pravo na čistu i dostupnu pitku vodu te odvodnju 2010.godine prepoznali su Ujedinjeni narodi kroz Rezoluciju 64/292 koja eksplicitno priznaje ovo ljudsko pravo te činjenicu da su voda i odvodnja ključni za zdrav život.
 
Rezolucija poziva države i međunarodne organizacije da omoguće financijske resurse i pomoć u građenju kapaciteta i transferu tehnologije s ciljem pružanja sigurne, čiste i pristupačne pitke vode i odvodnje za sve.
 
Unatoč tome mnogi ljudi i dalje ne uživaju ovo pravo.
 
Svi koji žive u jednoj zajednici moraju imati pristup pitkoj vodi.
 
U Živinicama to pravo ne uživa veliki broj građana, pored činjenice da Živinice “plivaju na vodi”.
 
Već dugo vremena u našem gradu je na snazi prvi stepen redukcije vode (vode nemaju konzumenti usluga Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Živinice u periodu od 22 sata navečer do 6 sati ujutro).
 
Građani su ogorčeni i od nadležnih iz pomenutog preduzeća traže objašnjenje-zašto je uvedena redukcija vode i do kada će trajati?
 
Nezadovoljstvo naročito eskalira u vrijeme mjeseca Ramazana koji je u toku jer muslimani-vjernici ne mogu normalno obaviti sve potrebne obrede koji se upražnjavaju upravo u terminu aktuelne redukcije vode.
 
Evo nekoliko komentara građana,u vezi pomenutog problema, koji su objavljeni na društvenim mrežama:
 
-” Allahu moj, molim te u ovim ramazanskim danima i noćima, podari pameti i bar malo mozga upraviteljima živiničkog vodovoda bar toliko da spoznaju da nije lijepo, nije humano i na kraju krajeva nije uopšte potrebno da građane Živinica u ovim mubarek ramazanskim noćima bezrazložno lišavaju mogućnosti korištenja vode. Molim te ja Rabbi uslišaj ovu moju dovu. Amin, amin, aaamiiin. Ja Rabbii.”
 
-“GRADE MOJ!!!!!
Da nije tužno, ovo bi bila prvoklasna provala! Neshvatljivo je da oni koji određuju satnicu redukcije vode u ovoj mjeri nemaju sluha za većinu stanovnika Živinica! Ili ti koji isključuju pojma nemaju šta je ramazan! Trebamo vodu! Trebamo vodu tokom iftara i tokom ovih sedam noćnih sati kada prekidamo post, za okupati se, pripremiti sehur, abdestiti za teraviju i sabah, počistiti nakon sehura! Učinite nešto, gradonačelniče, vijećnici i svi ostali koji ste odgovorni, inače ćemo ovo smatrati namjernom provokacijom i podmuklim činom. Od 24 sata tokom dana trebamo vodu pred iftar i tokom sedam sati kad ne postimo! Mijenjajte vrijeme redukcije jer ovo je velika bruka i sramota!”
 
Voda je prirodni resurs i zajedničko dobro koje se ne smije eksploatisati u privatne ili komercijalne svrhe.
 
Za to se mora pobrinuti država i nikakve budžetske krize ili manjkovi ne smiju i ne mogu biti izgovor.
 
Neprofitno vodosnabdijevanje znači da svaki višak koji se stvori naplatom vodosnabdijevanja, taksi i slično mora biti iskorišten ISKLJUČIVO za potrebe snabdijevanja vodom.
 
Voda pripada svima nama i njom mora upravljati javno preduzeće koje odgovara državi i društvu.
 
Voda nije izvor bogaćenja nego života.
 
Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje