Početna aktuelnosti Vrijeme i zdravlje

Vrijeme i zdravlje

517
0
Podijeli

Odavno se zna da se po sunčanom i vedrom vremenu čovjek bolje osjeća, a da je za kiše natmuren, «naoblačen», kao što je i nebo prekriveno oblacima.

Danas je, širom svijeta, sve popularnija biometeorologija, grana meteorologije koja se bavi vezama i odnosima između vremenskih prilika i ljudskoga zdravlja.

Tako dnevne novine i televizijske kuće, pored redovnih vremenskih prognoza, sve češće objavljuju i bioprognoze – kako bi svoje čitatelje ili slušatelje upozorile na moguće posljedice vremenskih prilika na zdravlje ljudi, posebno s teškim i hroničnim bolestima.

Nagla promjena temperature i vlažnosti zraka te atmosferski pritisak – direktno  utiču na ljudsko zdravlje, ne samo bolesnih, već i zdravih osoba. Razumljivo, na jačem su «udaru» bolesnici jer imaju više slabih tačaka, smanjen im je imunitet i otpornost organizma.

Takavi pacijenti najčešće si traže pomoć doktora u hitnim službama, što je slučaj i sa Hitnom službom Živinice.

Uposlenici Hitne službe Živinice znaju u toku noći imati i više terenskih intervencija, što njihov posao dodatno usložnjava.

Istraživanjem, praćenjem i kontrolom vremenskih prilika i zdravlja ljudi, utvrđeno je da čak i male oscilacije, odnosno promjene vremena kao, naprimjer, pad ili porast temperature zraka za 3 – 7 stepeni, vlažnost zraka u granicama 10 – 15 postotaka i atmosferski pritisak za najviše 5 – 10 milimetara živine skale  direktno  utiču na zdravstveno stanje određenih ljudi. Dakako, i na male razlike u promjeni vremena reagiraju uglavnom hronični bolesnici.

U pravilu, zdrav čovjek manje primjećuje promjenu vremena, osim ako nije nagla i s ekstremnim pokazateljima. Čim čovjek počne osjećati promjenu vremena, a do jučer je na promjene vremenskih prilika bio neosjetljiv, znak je pada imuniteta, nagriženosti zdravlja i pojave neke bolesti. Osjećanjem promjene vremena organizam javlja, zvoni na uzbunu na koju se čovjek ne smije oglušiti.

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje