Početna aktuelnosti Vrtoglavo povećanje osnovnih životnih namirnica,ulje2,5 KM,pileći file 9,o KM

Vrtoglavo povećanje osnovnih životnih namirnica,ulje2,5 KM,pileći file 9,o KM

126
0
Podijeli

Cijene osnovnih životnih namirnica vrtoglavo su porasle u posljednjih nekoliko mjeseci na policama svih marketa u Bosni i Hercegovini. Tako je npr litar jestivog ulja koje je koštalo 1,8 sada naraslo na 2,5 km .Poskupio je i kukuruz a samim tim i prizvodi od piletine .Tako je cijena pilećeg filea sada oko 9  km .Proizvođači  kažu da je poskupljenje kukuruza koje se uglavnom  uvozi koštalo  po toni oko 130 evra a u posljednja tri mjesecaje narasla na 190 eura po toni. Troškovi proizvodnje znatno utiču na porast cijena ističu proizvođači ,ali je neminovno da je to veliki udar na novčanika naših građana. U vrijeme  pandemije  u zemlji u tranziciji kakva  je Bosna i Hercegovina ovo može značiti i znači samo jedno-jak udar na džepove oni koji ionako sastavljaju kraj s krajem.

Brašno, ulje, pileće meso, jaja, ali i gorivo, samo su neki od proizvoda koje građani svakodnevno koriste, a čija cijena posljednjih mjeseci bilježi rast. Razlog za to je u prvom redu rast nabavnih cijena u periodu pandemije virusa korona, kao i porast cijene goriva, ali da problem predstavlja i to što država trenutno ne raspolaže mehanizmima da rast cijena zaustavi. cijena goriva do prije nekoliko mjeseci bila oko 1,6 KM, a da je sada cijena oko dvije KM, te  to predstavlja jedan od uzroka rasta i drugih cijena.

Zbog ovoga najviše trpe potrošači, prije svega oni koji žive na minimalcu, penzioneri, kao i oni koji su ostali bez posla, a nerijetko u vrijeme pandemije dešava se da su i oba člana iste porodice izgubila posao.

Kada dolazi do poskupljenja onda idu lančane reakcije. Za očekivati je rast cijena i ostalih vrsta mesa i životnih namirnica koje su vezane za stočnu hranu .Jedno je sigurno obzirom da su plate ostale iste ili su čak smanjene ,obzirom da mnogo ljudi ostaje bez posla u ovom teškom vremenu građanima predstoji još teža situacija i borba kako preživjeti naredni mjesec dana.

Sabina Kavgić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje