Početna aktuelnosti Za vrijeme svinjokolja izuzetno je važna kontrola mesa na trihinelozu

Za vrijeme svinjokolja izuzetno je važna kontrola mesa na trihinelozu

417
0
Podijeli

U vrijeme svinjokolja koje je aktuelno ovih dana, prisutna je i potencijalna opasnost od trihineloze. Ispravnost mesa kod zaklanih životinja često se ne kontroliše, a provjera mesa jedina je preventiva od ove zarazne bolesti.

Trihineloza je neizlječiva, a prate je simptomi stomačnih  tegoba, groznice i povišene temperature.

Bliže se novogodišnji i božićni praznici sa obaveznim pečenjem na trpezi, pa veterinari iz JP Veterinarska stanica Živinice  savetuju  da se  meso kontroliše  na trihinelozu.

5 KM koliko košta pregled u Veterinarskoj stanici Živinice , mala je cijena za potencijalnu opasnost koja vreba od trihinele. Trihineloza je skrivena bolest domaćih i divljih životinja i opasna je što se ne vidi golim okom, kazao nam je veterinar Asmir Salihović.

Posljedice za ljudsko zdravlje su doživotne, jer parazit ostaje u organizmu zauvjek.

Zavisno od opšteg zdravstvenog stanja čovjeka, količine unesenog mesa kao i broja unesenih larvi, infekcija se  može javiti već poslije nekoliko dana, a u nekim slučajevima i do 45 dana. Pojava temperature, povraćanja, dijareje, muke i malaksalosti najčešće se tumače kao grip ili prehlada i ne mogu odmah ukazati na inficiranost trihinelom. Ukoliko se posle dvije nedelje pojavi otok očnih kapaka, bolovi u mišićima, otežan govor ili kretanje, pouzdani su simptomi da je osoba zaražena. Oporavak je dugotrajan a potrebno je napomenuti da se u nekim slučajevima, kod najtežih oblika infekcije, zabilježeni i smrtni ishodi.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje