Početna aktuelnosti Započelo obilježavanje godišnjice stradanja heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i dijela komande...

Započelo obilježavanje godišnjice stradanja heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i dijela komande 210.viteške oslobodilačke brigade

562
0
Podijeli

Orden heroja oslobodilačkog rata je bilo najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Ovo najveće ratno priznanje je dobilo ukupno 9 pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i svi su dodijeljeni posthumno.

Orden Narodnog Heroja oslobodilačkog rata dobili su: Izet Nanić, Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Midhad Hujdur Hujka, Hajrudin Mešić, Safet Zajko, Enver Šehović, Adil Bešić, Nesib Malkić.

U decembru 2018.godine tada načelnik Općine Živinice sa direktorom Fonda memorijala  Suadom Zijadićem potpisao je Sporazum o sufinansiranju izgradnje turbeta rahmetli Nesibu Malkiću, heroju Oslobodilačkog rata, na mjestu ukopa u Dubravama Gornjim.

Riječ je o memorijalnom, ali i šehidskom turbetu, kojim će se ovjekovječiti herojstvo poginulih boraca.

Turbe će biti sličnog izgleda kao ono izgrađeno na Šehidskom mezarju Kovači u čast predsjedniku Aliji Izetbegoviću, s tim da će konstrukcija istog biti nešto umanjenija.

Projekat izgradnje Turbeta je pripremljen prije desetak godina,a njegova realizacija uslijedila je ove godine.  Prva faza ovog projekta je završena, za koju je izdvojeno 50 hiljada KM, 30 hiljada budžet Grada Živinice a 20 Fond memorijala.

Ove godine obilježava se 26.godišnjica od stradanja heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i njegovih saboraca, Seada Paravlića, Nevresa Šišića, Nermina Forčakovića i Fikreta Andelića.

Danas je upriličen obilazak mjesta ukopa najboljih sinova našeg Grada, u Dubravama Gornjim, Đurđeviku i na Gradskom mezarju.

Proučena je fatiha i jasin te položeno cvijeće.

Živote za odbranu domovine ovi zlatni momci položili su na rejonu Crne Rijeke , Nišićka Visoravan 25.10.1993.godine.

Prilikom komandantskog izviđanja u okviru priprema za operaciju deblokade Tuzlanskog okruga, odnosno oslobađanja šireg područja Vareša, poginuo je heroj oslobodilačkog rata Nesib Malkić i njegovi saborci iz komande brigade Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić.

Stradali su od agresorske granate koja je ispaljena sa okolnih brda, dok su petorica njihovih saboraca ranjena.

210.viteška oslobodilačka brigada bila je manevarskog tipa i važila je za jednu od najboljih brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine, a u toku svog borbenog puta učestvovala je praktično na svim ratištima širom naše domovine.

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje