Početna aktuelnosti Zasijedao Kolegij Načelnika općine Živinice.

Zasijedao Kolegij Načelnika općine Živinice.

545
0
Podijeli

Moglo bi se reći da je današnja sjednica Kolegija historijska jer označava novi početak rada potpuno reformirane općinske uprave Živinice.

Po riječima načelnika Samira Kamenjakvića radikalna reforma općinske administracije bila je neumitan i prijeko potreban potez.

Fokus novog sastava Kolegija općinskog Načelnika kao i kompletne administracije bit će na svekolikom razvoju naše lokalne zajednice.

Analogno tome,za sedam dana planirano je otvaranje centra za biznis.

Nešto što je potpuno novo proizašlo iz reforme općinske uprave živinice jeste i kancelarija za manjine i dijasporu.

Otvaranjem i kancelarije za mlade,općinska uprava živinice na čelu sa načelnikom Kamenjakovićem pokazuje da će mladi, njihove ideje i projekti igrati u buduće ključnu ulogu u prosperitetu našeg grada i općine.

Poseban akcenat u budućem radu,općinska administracija će staviti na turizam kao značajan ali neiskorišten resurs.

Ono što do sada nije bio slučaj a neophodna je novina u radu reformirane administracije jeste uvođenje kontrole kvalitete rada i pružanja usluga,kako službi tako i svih institucija kojima je osnivač općina Živinice.

Transparentno finansijsko poslovanje može se postići samo trezorskim poslovanjem ,opcijom koja se dugo godina spominjala kao dobro rješenje ali se nikada nije sprovela u praksi.

Više reda u gradnji kao i u ekološkoj oblasti od sada će se omogućiti uvođenjem instituta glavnog inspektora.

Vlastitim primjerom,načelnik Samir Kamenjaković,pokazao je da se značajne uštede mogu ostvariti u svim oblastima rada uprave.

I u sprovođenju konkursnih procedura ,pušu neki novi, pozitivni vjetrovi u općini Živinice a da je to tako potvrđuju i mišljenja nadležnih međunarodnih institucija koje se brinu za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava.

Sve iznešeno ima za cilj da se stvori općinska uprava koja je u skladu sa svim pozitivnim evropskim i svjetskim trendovima ,koja će biti efikasana i potpuno na raspolaganju građanima.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje