Početna aktuelnosti Završen 17. Festival srednjoškolskog teatra BiH u Živinicama

Završen 17. Festival srednjoškolskog teatra BiH u Živinicama

489
0
Podijeli

17. Festival srednjoškolskog teatra BiH je u toku pet dana okupio oko 300 mladih iz cijele BiH, a generalni pokrovitelj projekta je načelnik općine Živinice Samir Kamenjaković.

Festival je počeo u ponedjeljak 23.04. predstavom živiničkih gimnazijalaca „Hoće l’ neko kafu“, a završen je u petak 27.04. predstavom „Dramske minijature“ Gimnazije Bugojno, nakon koje je stručni žiri proglasio pobjednike te dodijelio nagrade i plakete.

U toku pet festivalskih dana srednjoškolcima je pružena prilika da osim druženja sa svojim kolegama iz drugih gradova u okviru ove kulturne manifestacije pokažu i svoj talenat, te steknu vrijedno iskustvo, a ljubitelji predstava su uživali u mnoštvu raznovrsnih predstava odigranih na Velikoj sceni BKC-a Živinice.

Stručni žiri je imao pune ruke posla, jer je za pet dana izvedeno 17  predstava.

Proglašenju pobjednika prethodile su tri predstave i to: „Dramske minijature“ Gimnazije Bugojno, „Sa prevodom za odrasle“ Dis teatra Banja Luka i „Žohari“  Mostarskog teatra mladih.

Predstava “Hoće l’ neko kafu?” u režiji Irme Ćatović i Adija Glavinića osvojila je nagradu za najbolju predstavu u cjelini, u konkurenciji srednjih škola, dok je u konkurenciji profesionalno vođenog teatra prva nagrada pripala Gradskom kazalištu mladih Vitez.

Nagrada za ansambl igru dodjeljena je MSŠ Gračanici za predstavu “Omer za naćvama”, dok je profesorica Sabina Džananović nagrađena za umjetničko pedagoško vodstvo za predstavu „Dnevnik Ane Frank“, a mlada Emina Bošnjaković dobila je nagradu za originalni autorski tekst za predstavu „Kajat ćeš se sine“.

U konkurenciji profesionalno vođenih trupa, nagrade za ansambl igru pripale su Mostarskom teatru mladih za predstavu „Žohari“ i Eko art Bugojno za predstavu „Na rubu“.

Za  umjetničko vodstvo nagrađena je mr. umjetnosti, glumica Ivana Milosavljević za predstavu „Začarana šuma“, dok je nagrada za autorski tekst predata DIS teatru Banja Luka za predstavu „Sa pravdom za odrasle“  Ognjena i Milana Bogdanovića.

Pohvale za doprinos uspješnoj organizaciji Festivala dodjeljene su profesoricama Almi Šahbegović i Samiri Ramić, te za nesebičnu tehničku podršku pohvala je uručena Šekibu Nukiću.

Novinar: Mirela Aljić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje