Početna aktuelnosti Završena konferencija junaka i junakinja naše zajednice

Završena konferencija junaka i junakinja naše zajednice

533
0
Podijeli

Danas je u punoj sali Narodnog pozorišta Tuzla sa početkom u 14 sati održana velika konferencija „Ja sam junak/junakinja svoje zajednice“. Finalni je to događaj ovogodišnje kampanje „Budi junak/junakinja svoje zajednice“ koja je objedinila vladin, nevladin i poslovni sektor u podršci idejama mladih.
Tokom kampanje mladi su imali priliku razgovarati sa nosiocima lokalne vlasti i predstaviti svoje ideje poslovnom sektoru. Fondacija tuzlanske zajednice započela je ovu kampanju 12. augusta na Međunarodni dan mladih, a kampanja je završila danas 5. decembra, simbolično na Međunarodni dan volontera.
Kampanjom ˝Budi junak/junakinja svoje zajednice˝ Fondacija tuzlanske zajednice želi skrenuti pažnju na mlade ljude, na njihove probleme, potrebe i očekivanja, istaći da su mladi ljudi koji svakodnevno uče, razvijaju svoja znanja i vještine, volontiraju, treniraju, uključeni su u rad omladinskih organizacija, razvijaju svoje ideje, pokreću biznise… istinski junaci svoje zajednice i da svi mi moramo više raditi kako bi tim mladim ljudima stvorili ambijent u kojem žele da ostanu.
Upravo zbog toga već 16 godina Fondacija potiče mlade na aktivno društveno djelovanje preko modela Omladinske banke. Model, odnosno program, Omladinske banke zasnovan je na principu „mladi za mlade“. To je banka ideja, banka prilika i banka za razvoj mladih ljudi. Omladinska banka daje šansu mladima da uče o zajednici i njenim potrebama, da uče o demokratiji, odgovornom donošenju odluka i transparentnom upravljanju sredstvima, daje šansu mladima da budu kreativni i da se razvijaju.
Amila Avdić, članica Odbora Omladinske banke Srebrenik za Omladinsku banku kaže kako za nju predstavlja: „jednu od stepenica u životu koja mi daje samopouzdanje, edukaciju, podršku, nova iskustva i nove prijatelje“. Upravo to i jeste sama misija Omladinske banke.
Zbog toga je posebno zadovoljstvo svojim dolaskom na današnju konferenciju organizatorima pričinio gospodin Vernon Ringland, osnivač i idejni tvorac koncepta Omladinske banke. Tokom svog inspirativnog govora, gospodin Ringland, koji je doputovao iz Belfasta u Sjevernoj Irskoj, poručio je kako Fondacija tuzlanske zajednice ima tri asa i jedan magični trik. Kazao je kako je prvi as Fondacije hrabrost da postavlja pitanja, drugi as je to što Fondacija predstavlja mjesto na koje se dolazi po podršku, dok je treći as nezavisnost Fondacije i njena briga za opće dobro. Na kraju svog govora istaknuo je kako je magični trik Fondacije tuzlanske zajednice upravo njena Omladinska banka.
Na konferenciji su učestvovali i predstavnici Ministastva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona te Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, kao i Asja Dizdarević, predsjednica Vijeća mladih Grada Tuzla, Ali Mokayes, koordinator programa mentorstva u Futures Foundation i Ismet Sokoljanin menadžer za razvoj programa Fondacije tuzlanske zajednice, koji su odgovarali na pitanja koja su im u ime mladih postavljali koordinatori Odbora Omladinske banke. Bilo je govora o položaju mladih u društvu, strategijama za mlade, izazovima, ali i prilikama koji se nalaze pred mladim ljudima.
S njima su razgovarali Mirna Hodžić, koordinatorica Omladinske banke Tuzla, Minela Buljubašić, koordinatorica Omladinske banke Srebrenik, Ahmet Bulić koordinator Omladinske banke Kalesija, Marko Divković, koordinator Omladinske banke Lukavac, Jasmina Paočić, koordinatorica Omladinske banke Živinice i Slađana Josipović, predsjednica Odbora Omladinske banke Tuzla.
Na kraju konferencije dodijeljena su priznanja „Junak/junakinja naše zajednice“ posebno zaslužnima za volontiranje, podršku volonterizmu i podršci volonterima:
 RTV 7 i Radio Kameleon za izuzetan doprinos podršci mladima
 Udruženju građana Osmjeh je iz Srebrenika za najbolje implementirani omladinski projekat u 2019. godini
 Edinu Ramiću, članu Odbora Omladinske banke Živinice, za izuzetan volonterski angažman u radu Omladinske banke u 2019. godini
 Vernonu Ringlandu, osnivaču Youth bank International za izuzetan doprinos razvoju omladinskog sektora i osnaživanju mladih
 Udruženju Prijateljice iz Tuzle za izuzetan doprinos u radu i razvoju mladih
Tokom konferencije istaknuta je važnost podrške koju su društveno odgovorne kompanije pružile mladima i u sklopu ovogodišnje kampanje “Budi junak/junakinja svoje zajednice”, a organizatori su se zahvalili svim donatorima. Posebno su se zahvalili i glumcima Mariji Novaković i Hasanu Sušiću koji su tokom konferencije izveli nekoliko scenao problemu odlaska ili ostanka mladih u Bosni i Hercegovini.
Nakon završetka kampanje naša zajednice bogatija je za nove junake i junakinje, a oni su bogatiji za nova iskustva. Nadamo se da ćemo i dalje u budućnosti širiti priču o junacima i junakinjama naše zajednice i stvarati ambijent u kojem mladi žele da ostanu.

Fondacija tuzlanske zajednice

/Samka A./

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje