Početna aktuelnosti Završena UN Women BiH kampanja „Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno“

Završena UN Women BiH kampanja „Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno“

615
0
Podijeli
                                                                                                                                               Online panel diskusija „Uloga medija u sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama“ označila je kraj ovogodišnje UN Women BiH kampanje “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno”.  U suradnji sa partnerima, UN Women ured u BiH je kampanju realizirao od 25. novembra do 10. decembra u okviru globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”, koja poziva na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Završni događaj kampanje otvorio je Torgny Svenungsson, šef Odjela za razvojnu saradnju i zamjenik šefa misije pri ambasadi Švedske u BiH. „Švedska, kao strateški partner UN Women u BiH, nastavlja podržavati rad na sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama, u kojem trebaju učestvovati svi članovi/ce društva. Mediji imaju važnu ulogu u ovom procesu. Odgovorno  izvještavanje medija ključno je u prevenciji nasilja, i eliminaciji štetnih stereotipa koji utječu na nasilje nad ženama i djevojčicama“, rekao je Torgny Svenungsson.

Rezultate kampanje je sumirao David Saunders, predstavnik UN Women u BiH. „Ovogodišnja kampanja naglasila je ključnu ulogu koju mediji imaju u podizanju svijesti o povećanju nasilja nad ženama, koje je pandemija u sjeni, uslijed COVID-19 krize. Lokalni mediji u 11 općina aktivno su podizali svijest o nasilju u svojim zajednicama. Ne mogu dovoljno naglasiti važnost lokalnih medija, radija, novina, TV-a, aktivista/kinja na društvenim mrežama, blogera/ki. Profesionalno izvještavanje, rad na prevazilaženju stereotipa, jačanje žena u medijima i kapaciteta medija da sistematično izvještavaju o nasilju u porodici, zaista je važno – u pitanju je društveno dobro. UN Women nastavlja raditi sa medijima koji učestvuju u proizvodnji visokokvalitetnih medijskih izvještaja u lokalnim zajednicama“, rekao je David Saunders.

U panel diskusiji „Uloga medija u sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama“ učestvovale su Elvira Jukić-Mujkić, glavna i odgovorna urednica portala Media.ba; Katarina Panić, novinarka novinske agencije „Srna“; i Dijana Tepšić, osnivačica i urednica online magazina Ultra.ba. Tokom diskusije prezentirani su rezultati istraživanja na temu medijskog izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju u BiH, te su istaknuti uloga i značaj medija u tretiranju nasilničkog ponašanja kao društvenog, a ne privatnog problema.

“Istraživanja UN Women BiH pokazala su da u izvještavanju o rodno zasnovanom nasilju postoje nedostaci poput nedovoljnog posvećivanja pažnje ovom društvenom problemu, kao i neetičkog izvještavanja u osjetljivim slučajevima. Ovoj temi nije obezbijeđeno dovoljno prostora u medijima, i forme koje dozvoljavaju dublji uvid u temu, poput intervjua, analiza ili komentara, su rijetke. Najviše je izvještaja u stilu crne hronike i statistika. Na ovaj način se rodno zasnovano nasilje ne ističe kao ozbiljan društveni problem, nego se o njemu često izvještava senzacionalistički, i kao o incidentu”, istakla je Elvira Jukić-Mujkić.

Na završnom događaju kampanje, bh. mediji su pozvani da se online potpisom pridruže inicijativi odgovornog i profesionalnog izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju nad ženama i djevojčicama, posebno tokom krize izazvane pandemijom COVID-19. Ova inicijativa bit će dostupna online i za potpisivanje drugim medijskim profesionalcima/kama u narednom periodu putem ovog linka.

U fokusu ovogodišnje kampanje „Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno“ bio je utjecaj pandemije COVID-19 na porast nasilja nad ženama i djevojčicama. Uz to, kampanja je istaknula važnost osiguravanja nesmetanog pristupa uslugama podrške preživjelima nasilja, te doprinos šire zajednice prevenciji nasilja nad ženama u vremenu krize, s posebnim fokusom na medije. Na društvenim mrežama UN Women u BiH – Facebooku, Twitteru i Instagramu, predstavnici/e nevladinog sektora, medija i međunarodne zajednice u BiH pozvali su na urgentno okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama u BiH uz moto #iskljucimonasilje.

Jasminko Razić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje