Početna aktuelnosti Završena vježba ˝Srebrena strijela˝ na vojnom aerodromu Dubrave

Završena vježba ˝Srebrena strijela˝ na vojnom aerodromu Dubrave

218
0
Podijeli

Na vojnom aerodromu Dubrave danas je  završena vježba ˝Srebrena strijela˝ danom otvorenih vrata  za visoke zvanice i učenike osnovnih i srednjih škola.

Četverodnevnu vježbu  OS BiH provodile su sa Nacionalnom gardom Merilenda i američkim vazdušnim snagama u Evropi.

Na vježbi koja je trajala od 09. do 12.septembra OS BiH po prvi puta su uvježbavale specijalisti za navođenja i kontrolu bliske vazdušne podrške .

Oni su obučeni za usmjeravanje aviona i helikoptera za ratno i taktičko djelovanje  na samom terenu .

OS BiH  do sada  nisu imale ovu sposobnost,   koja se primjenjuje  u razvijenim vojskama svijeta .

Prigodnoj prezentaciji sposobnosti i operativnih mogućnosti OS BiH, pored brojnih zvanica prisutvovali su zamjenik ministra odbrane BiH za politiku  i planove Sead Jusić, načelnik Zajendičkog štaba OS BiH general pukovnik Senad Mašović kao i američki amabasador u BiH Eric Nelson.

Ovom prilikom zamjenik  ministar  odbrane BiH je istakao zahvalnost Vladi SAD-a koja je omogućila da se podignu operativna sposobnost OS BiH.

Pripadnici 5.6. i 8 bataljona logistike podrške Komande logistike OS BiH  uvježbali su proceduru utovara i istovara  vojnog aviona C-130 Herkules što su i pokazali u današnjoj vježbi kojoj su svjedočili prisutni gosti.

U realizaciji vježbe ˝Srebrena strijela ˝dao je i personal Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Nakon pokaznih vježbi sposobnosti, gosti su imali priliku da na taktičko-tehničkom zboru izbliza pogledaju dio naoružanja , oklopno mehanizovanih vozila i letjelica iz sastava OS BiH.

Treba istaći da su završnom dijelu vježbe prisustvovali učenici osnovnih i srednjih škola našeg Grada kao i Brčko Distrikta.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje