Početna aktuelnosti Zdravstveni radnici JZU DZ Živinice primili prvu dozu vakcine protiv covid 19

Zdravstveni radnici JZU DZ Živinice primili prvu dozu vakcine protiv covid 19

141
0
Podijeli

 

Danas je počelo primanje  prve doze vakcine protiv covida 19 za  zdravstvene  radnike  JZU Doma zdravlje Živinice.

Nakon što je izvršena selekcija osoblja koje se nalazi u tzv crvenoj zoni odnosno  oni najugroženiji ,80 njih će primiti prvu dozu vakcine u ovih nekoliko dana .

Doktorica Ružica Janković Samardžić ,epeidemiolog JZU Domazdravlje Živinice prva je doktorica ,ali i građanka Grada Živinice  koja je danas primila prvu dozu vakcine protiv korona virusa. Ona i još 79 zdravstvenih radnika ove medicinske ustanove danas i u narednih nekoliko dana primit će prvu dozu vakcine Astra Zeneca koju je bh entitetu 2 marta  poklonio predsjednik Republike Srbije.Epidemiloška situacija u našoj zemlji je pogoršana u odnosu na prethodni period ,npr u novembru mjesecu 2020 godine zabilježen je znatno manji broj oboljelih nego u martu mjesecu 2021 godine.Medicinski radnici prvi su na udaru i u opasnosti od ove zarazne bolesti stoga su i primat kada je vakcinacija protiv covida 19 u pitanju.  .

Još uvijek nije poznato kada će svoje prve doze vakcine proitv korona virusa dobiti građani koji su se u svoje timove porodične medicine prijavili za isto.

Proces vakcinacije vakcinom Astra Zeneca obavljaju timovi i ista je organizirana u sklopu Doma zdravlja.Vakcinacija zdravstvenih radnika teče uredno ,selkcijom je odabrano  koji radnici su primarni za vakcinaciju,a u proces vakcinacije nisu ušli oni koji  o koji su prirodnim putem stekli imunizaciju odove zarazne bolesti,itakao je dr-Almir Jagodić .

Na uputstvu za korištenje AstraZeneca vakcina piše kako je rok upotrebe vakcine šest mjeseci.

Klinički centri i vlasti BIH dobili su  pisano obećanje iz Ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će novi kontingent od 5.000 vakcina, potrebnih za revakcinaciju, stići u roku od 12 sedmica. Tada će zdravstveni radnici dobiti i drugu dozu vakcine, Vakcine AstraZenece su, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, jedine vakcine koje su stigle u Federaciju BiH.

Bosna i Hercegovina i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom [cilj mehanizma je osigurati ravnopravnu raspodjelu vakcina protiv korona virusa širom svijeta] u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI). Na osnovu ovog dogovora, u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech.

U tu svrhu su Federacija BiH i drugi bh. entitet Republika Srpska izdvojili oko 13 miliona dolara.

Sabina Kavgić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje