Početna aktuelnosti Želite biti dio tima Vatrogasnog društva Živinice , ovo je prilika za...

Želite biti dio tima Vatrogasnog društva Živinice , ovo je prilika za Vas

358
0
Podijeli

Na području naše općine  2014. godine formirana je Profesionalna vatrogasna jedinica  koja danas ima ukupno 8 uposlenika.

Iako još uvijek nemaju dovoljan broj radnika, ipak , uvijek odgovore zadatku koji se nađe pred njima .

Dok im se ne pridruže i ostale kolege  za koje je  već raspisan konkurs, Općina Živinice vrši  i pripreme i za formiranje Vatrogasnog društva za sve one koji imaju ambicije prema ovom poslu.

Vatrogasci štite ljude i imovinu ugrožene požarom. Da bi ta zaštita bila što djelotvornija, organiziraju se profesionalne vatrogasne jedinice.

Te jedinice , kakva postoji  i u Živinicama  ,  raspolaže sa stručno osposobljenim vatrogascima, ima organizirano stalno dežurstvo i spremna je pomoći u svakom trenutku.

Na znak dojave požara vatrogasci žurno kreću na mjesto požara i nastoje ga što prije lokalizirati i ugasiti. Ovi heroji, uvijek odgovore zadatku koji se nađe pred njima.

Samo podatak da su u prošloj godini imali 150 intervencija  od gašenja požara do tehničkih izlazaka , potvđuje već navedenu činjenicu.

Uvijek su na raspolaganju građanima općine Živinice, stižu i do najudaljenijih mjesta u Općini kako bi spasili njihove živote i imovinu , ali pomažu i u drugim opasnostima koje prijete građanima od saobraćajnih nesreća, ekoloških katastrofa i drugo.

Početkom ove godine imali su niz intervencija, a u zadnjim danima najučestalije su na gašenju kontejnera.

Obzirom da još uvijek imaju nedovoljan broj uposlenih , u toku je i konkurs koji je raspisan za  upošljavanje i dodatnih radnika,koji bi svakako pomogli rad Profesionalne vatrogasne jedinice Živinice , saznajemo od šefa službe civilne zaštite Envera Jukića.

Shodno poslovima  koji se tokom godine nađu pred ovom jedinicom, općina Živinice vrši pripreme oko formiranja i dobrovoljnog Vatrogasnog društva, koje bi svakako učinilo zaštitu ljudi  i imovine još sigurnijim,  dodaje Jukić.

Vatrogasci moraju biti u dobroj tjelesnoj kondiciji. Trebaju imati uredan sluh i osjećaj za ravnotežu, uredan vid na daljinu i uredno vidno polje, zdrav dišni i krvožilni sustav, uredan integritet gornjih i donjih udova te dobru senzorno-motornu koordinaciju.

Važne su i emocionalna stabilnost, socijalna prilagodljivost i sklonost skupnom radu.

Ukoliko posjedujete sve navedeno, a još imate ambicije da budete dio tima Vatrogasnog  društva , ovo je prilika za Vas .

Prijaviti se možete u prostorije  Civilne zaštite ili u Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Živinice .

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje