Početna aktuelnosti “Žene,živo srce Srebrenice”

“Žene,živo srce Srebrenice”

384
0
Podijeli

Danas je u Galeriji Bosanskog kulturnog centra Živinice upriličena Izložba fotoportreta pod nazivom “Žene,živo srce Srebrenice”.

Organizator ove veoma značajne kulturne manifestacije bilo je Udruženje građanki “Sumejja” Živinice.

Pomenuta izložba bit će otvorena i sutra (subota) do 12 sati.

Izložba je organizirana u okviru manifestacije “Dani Bosanske Sumejje” i u saradnji sa Bosanskim kulturnim centrom Živinice.

Fotoportreti obuhvaćeni izložbom “Žene,živo srce Srebrenice” snimani su tokom proteklih 19 godina na protestnim šetnjama u Tuzli,svakog 11.jula,koje su organizirale žene Srebrenice tražeći pravdu za svoje ubijene u genocidu 1995.godine.

Svaka žena Srebrenice ima svoju tragičnu i tužnu historiju i u njoj svoje najdraže koji nestadoše zbog sumanutih planova agresora na našu domovinu da uništi cijeli jedan narod.

Sa svakog lica pred nama,govori,svjedoči i gleda Srebrenica.

Prisutnima su se na Izložbi obratili:Predsjednica udruženja građanki Sumejja Živinice Jasmina Šabanović,Potpredsjednica Halima Salihbegović,Pomoćnik Gradonačelnika Živinica Said Čerkezović kao i Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Živinice Sedin ef.Karić.

U današnjem programu otvaranja Izložbe fotoportreta pod nazivom “Žene,živo srce Srebrenice učestvovale su i učenice Druge osnovne škole Živinice sa prigodnim recitalima.

Predsjednica Udruženja građanki Sumejja Živinice Jasmina Šabanović pozvala je sve zainteresirane da i sutra imaju priliku posjetiti izložbu ali i biti učesnici još niz zanimljivih sadržaja koji su posvećeni obilježavanju “Dana Bosanske Sumejje”.

Inače,časopis “Bosanska Sumejja” projekat je koji je započet 2000. godine i kome su inicijatori i osnivači bile,prije svih,žene Bošnjakinje iz Živinica.

Današnja izložba još jednom je profilirala Udruženje građanki Sumejja Živinice kao istinskog čuvara i promotora svih pozitivnih vrijednosti koje krase bosanskog čovjeka,bosansku ženu,bosanski narod i kao iskrenog čuvara i promotora sjećanja na najteže historijske trenutke za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje