Početna aktuelnosti Živinicama prijeti proglašenje epizode ˝Upozorenja˝

Živinicama prijeti proglašenje epizode ˝Upozorenja˝

170
0
Podijeli

Na mjernoj stanici kod BKC tokom predhodnog dana dnevni prosjek indeksa kvalitete zraka bio je na brojci 330, duboko unutar zone opasne za zdravlje.

Kvaliteta zraka u Živinicama i danas je vrlo loša. Mjerne vrijednosti od 8 sati jutros do sada nisu padale ispod 200.

Kada se izmaknete iz gradskog jezgra na koji je stavljena “kapa smoga i magle” društvenim mrežama počnu kružiti fotografije sa ruralnih dijelova našeg Grada  koji je okupan suncem, dok dole “malo ispod” stanovništvo se guši u veoma zagađenom zraku.

Već i ptice na granam znaju da  Živinice svake zime plivaju  u niskim oblacima i magli. Ipak, kako godine prolaze, njima se pridružuje sve veća koncentracija štetnih čestica koje proizvodi izgaranje materijala poput drveta i uglja te rad motora u vozilima.

Sve navedeno nas je 2018. godine dovelo do najzagađenijeg grada u Evropi a ove zime na TK.

Cijela naša zemlja se suočava sa problemom aerozagađenja, i istina, zagađenje zraka je cjelogodišnji problem, ali se nažalost razmatra samo sezonski.

Iako mediji konstantno izvještavaju o ovoj temi, upozoravaju na činjenično stanje, sistemskog rješavanja ovog problema još uvijek nema.

Da je stanje alarmantno i na području TK ,svjedoče informacije koje su stigle i sa Kliniku za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.  Tokom 2019. godine skoro 20 hiljada osoba upućeno je na Kliniku , od čega je više od pet hiljada pregledao ili zadržano na bolničkom liječenju, dok su ostali građani vraćeni na ambulantsko liječenje. Da se povećava broj oboljelih od respiratornih bolesti potvrdio je i  načelnik ove Klinike Suvad Dedić , koji navodi da je u odnosu na 2018. godinu, tokom prošle godine bilo više za 150 pacijenata.

Najveći broj pacijenata na ovu Kliniku poslije Tuzle,  dolazi iz Živinica.

Naujgroženija kategorija u ovo doba godine su djeca, stariji bolesnici, hronični i kardiovaskularni bolesnici, te astmatičari.

Vrijednosti izmjerene  u Živinicama i u posljednja dva dana, pokazale su da je zrak  bio  opasan, tvrdi pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode TK Goran Mišić.

Činjenica je, da građani ovog Grada udišu otrov. Od epizode upozorenja od zagađenja  dijeli nas malo, naglašava Mišić.

Više u izjavi u prilogu…

Na projektu uvođenja Daljinskog grijanja u našem gradu, koje će znatno smanjiti zagađenje sa kojim se trenutno suočavamo , Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem radi.

Obzirom da je to veliki projekat, njegov  završetak najavljen je 2022.godine, a do tada građanima ne preostaje ništa drugo nego da što kraće borave na otvorenom prostoru ili da kada god mogu bježe u sredine gdje se može disati bez posljedica na zdravlje.

Napominjemo i da podatke,  za  kvalitet zraka koji se mjeri na mjernoj stanici koja je postavljena u blizini BKC Živinice , možete pronaći na stranici resornog kantonalnog ministarstva ili drugim web stranicima , jer digitalnog monitora koji bi prolaznicima ukazivao na podatke o zagađenosti zraka u Živinicama  još uvijek nema  , iako je trebao biti postavljen nakon što je stanica puštena u radu.

Raduje činjenica da bi do ˝čišćenja˝zraka moglo doći tokom drugog dana vikenda.

Kako prognoziraju meteorolozi 19. janura očekuju nas sniježene padavine.

Novinarka:Dijana Svrakić

I

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje