Početna aktuelnosti Živiničani dostojanstveno i dostojno obilježili Dan nezavisnosti svoje domovine

Živiničani dostojanstveno i dostojno obilježili Dan nezavisnosti svoje domovine

2045
0
Podijeli

Od marta 1992. godine kada je naša domovina Bosna i Hercegovina stekla neovisnost, u Živinicama nije na ljepši,raznovrsniji,bogatiji i dostojanstveniji način obilježen jedan od dva najvažnija praznika-Dan nezavisnosti.

Općinsko vijeće Živinice, na čelu sa predsjedavajućim Nailom Jusićem, iniciralo je da se ove godine pomenuti datum obilježi kako priliči njegovoj važnosti.

Odmah je formiran Organizacioni odbor koji je održao nekoliko radnih sastanaka koji su za krajnji rezultat polučili manifestaciju koja sigurno nije zabilježena u našoj državi.

U pripremama, svoj doprinos su dale predškolske i školske ustanove,druge ustanove i preduzeća,razne organizacije i udruženja,sportski klubovi kao i najvažnije službe našeg grada i općine.

Vrijedno je istaći da su komentari živiničke javnosti bili nepodijeljeni-svi su podržali i pohvalili ovu inicijativu i organizaciju i to i pokazali danas na svečanom defileu koji je krenuo od Druge osnovne škole Živinice i svoj put završio kod Bosanskog kulturnog centra Živinice.

Gradska Limena glazba,kao i uvijek u ovakvim ili sličnim prilikama,dala je svemu poseban osjećaj da se dešava nešto lijepo,veliko i nesvakidašnje.

Na pola puta današnjeg prazničnog defilea kolona od oko 1 000 učesnika svratila je u park Bosanskih branilaca i pred Centralnim spomen obilježjem živiničkim šehidima i poginulim borcima odala dužnu počast učenjem fatihe,minutom ćutnje i polaganjem cvijeća i vijenaca.

Isto je učinjeno i pred bistom Nesiba Malkića,heroja Odbrambeno-oslobodilačkog rata koji se vodio od 1992. do 1995.godine.

Nakon toga,impozantna kolona krenula je prema krajnjem cilju-zgradi Bosanskog kulturnog centra gdje je održana Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Jasminko Razić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje