Početna aktuelnosti Živinice dobijaju najveću umjetnu stijenu za sportsko penjanje u BiH

Živinice dobijaju najveću umjetnu stijenu za sportsko penjanje u BiH

81
0
Podijeli

Živinice uskoro dobijaju najveću umjetnu stijenu za sportsko penjanje u BiH, koja će biti u BKC , zahvaljujući penjačkom klubu UP Živinice.

Radovi na izgradnji iste su u toku, a svečano otvorenje se očekuje sredinom septembra mjeseca.

Na inicijativu bračnog para Admira i Amre Andelić , koji su i osnivači penjačkog kluba UP u Živinicama, prije dvadesetak dana , iza velike scene u BKC, počela je gradnja najveće umjetne stijene za sportsko penjanje u BiH.

Visina stijene je 13 metara a širina 8 metara.

Izgradnja stijene za penjanje dodatno će obogatiti i povećati atraktivnost sportske ponude u Živinicama , i TK-u, posebno jer u bližoj okolini ne postoji slična penjačka infrastruktura.

Admir Andelić, koji se već 10 godina bavi alpinizmom, otkriva kako je došlo do realizacije jednog ovakvog projekta.

Više u prilogu u Info bloku u 18:30h

Sa otvorenjem ove stijene, Penjački klub UP imaće priliku pružiti svim ljubiteljima sportskog penjanja da se okušaju u ovom sportu, kaže Andelić.

Uskoro slijedi završetak tzv. grubih  radova na umjetnoj stijeni, nakon čega slijedi uljepšavanje iste.

Svečano otvorenje umjetne stijene očekuje se sredinom septmebra, kada planiraju organizovati i takmičenje , na koje su se već prijavili učesnici iz regije ali i Evrope, priča nam instruktor alpinizma Admir Andelić.

Dodana vrijednost projekta je oplemenjivane prostora u BKC Živinice  koji je bio neiskorište, a  kako će se umjetna stijena nalaziti u sklopu ove Ustanove , odnosno u zatvorenom prostoru, ovaj sport moći će se trenirati cijele godine neovisno o vremenskim uvjetima.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje