Početna aktuelnosti Živinice i dalje najzagađeniji grad!

Živinice i dalje najzagađeniji grad!

170
0
Podijeli

Izrazito zagađen zrak prekrio je prvih dana  nove 2020. godine Sarajevo, Zenicu, Tuzlu , i pojedine druge gradove u Bosni i Hercegovini.

Građani pomenutih gradova većinu dana u decembru 2019. godine proveli su u visokim iznosima zagađenih čestica PM2 i PM10, a slične vrijednosti zabilježene su i početkom 2020.

Prema podacima uređaja za praćenje kvaliteta zraka jutros u 8 h u gradovima Ilijaš i Visoko bio je OPASAN, dok je u Lukavcu i jednom dijelu Zenice bio VRLO NEZDRAV, a u Sarajevu,Prijedoru, Jajcu i Tuzli NEZDRAV. U Tuzli je na mjernim stanicama u Bukinju i na Skveru indeks kvalitete zraka izmjeren 170 i 160.

A kakav su zrak danas udisali građani Živinica ?

Ne znamo tačno, jer mjerna stanica u našem Gradu bila je u kvaru.

Ali ono što se dalo naslutiti , da sigurno nije bio DOBAR.

Prošle sedmice u Sarajevu proglašeno je stanje pripravnosti zbog zagađenosti zraka, a u Tuzli, kako kažu nadležni, situacija je na zadovoljavajućem nivou. Ipak Grad Živinice i dalje je u vrhu najzagađeniji gradova na TK, potvrdio nam je Goran Mišić,pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode TK.

Najčešći razlog tome, što naš Grad još uvijek nije dobio sistem daljinskog grianja, ali i velika frekvencija vozila, kazao je  Mišić,

Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom Kamenjakovićem pokrenula je rješavanje problema daljinskog grijanja, te je najavljeno da bi građani Živinica isti mogli imati riješen 2022.godine .

A u  međuvremenu resorno kantonalno ministarstvo uvest će subvencije za građane, u smislu prelaska individualnih ložišta sa uglja na obnovljive izvore energije, odnosno pelet.

Za ove namjene resorno kantonano ministarstvo izdvojilo je pola miliona KM. Prema riječima Mišića, građani navedeni Javni poziv mogu očekivati do proljeća ove godine.

Za nadati se da ćemo 2022.godine pričati drugu, pozitvnu priču.

Te da će epitet najzagađenijeg Grada biti nešto što ćemo ostaviti iza sebe .

A do tada neka Vam preporuke ljekara uvijek budu na umu. Zaštite se od zagađenog zraka!Nosite maske ili bez prijeke potrebe ne izlazite vani .

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje