Početna aktuelnosti Živinice pogodno tlo za investitore

Živinice pogodno tlo za investitore

282
0
Podijeli

Pogoni najbrže rastuće bh. kompanije smješteni su u poslovnoj zoni Ciljuge II u Živinicama, za čije uređenje su u prethodnim godinama uloženi milionski iznosi.

O Živinicama kao mjestu pogodnom za investicije u prilog govore rezultati poslovanja trideset kompanija smještenih na našem prostoru koje ušle u top 100 kompanija BiH.

Rezulat rada gradske uprave i pojednostavljenje administracije za posljedicu  ima  veliki interes privrednika za otvaranje kompanija na području Živinica koji nije umanjen ni u doba pandemije.

Zato se mi možemo pohvaliti pohvaliti da među najbrže rastućim kompanijama u BiH kojima je minimalan godišnji prihod bio dva miliona KM čak 30 ih dolazi iz Živinica, a u njima je zaposleno 1.974 radnika. Samo u poslovnoj zoni Ciljuge II trenutno posluje više fabrika koje zapošljavaju 500 radnika.

Njemački AFT Bosnia koji posluje u Živinicama je najbrže rastuća kompanija u Bosni i Hercegovini u 2020. godini, a prema posljednim dostupnim završnim računima. Prihod ove kompanije koja se bavi proizvodnjom autodijelova u toj godini je iznosio 19,2 miliona KM, a po složenoj godišnjoj stopi rasta (je u istoj godini u odnosu na prethodnu rasla sa stopom 3.764%.

Ova ugledna kompanija u najvećem dijelu proizvodi funkcionalne komponente i cijevne sisteme za protok i kontrolu tečnosti.

Grad Živinice će sa ovakvom politikom ukoliko bude nastavljena morati da promisli o tome kako da više potakne biznise u sferi uslužnih biznisa, naročito koji su zasnovani na znanju, kaže prof. Bahrija Umihanić.

Strani investirori pokazuju interes da razvijaju biznise na našem području, ali stao tako treba domaćim privrednicima omogućiti bolje uslove poslovanja naglašava prof. Umihanić.

U Živinicama je od 2018.godine do danas otvoreno 26 novih firmi, te veliki broj obrta.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje