Početna aktuelnosti Živinice: U subotu otvaranje prvog autoputa za bicikla

Živinice: U subotu otvaranje prvog autoputa za bicikla

450
0
Podijeli

Povodom izgradnje prvog autoputa za bicikle u BiH Grad Živinice će u suradnji sa Biciklističkim klubom Živinice upriličiti manifestaciju njegovog otvaranja.

Svečano otvaranje je planirano za 21.09. tekuće godine sa početkom u 11 sati, na autoputu za bicikle u Ciljugama.

Ovo je veliki iskorak za biciklističku infrastrukturu kao i najava za mnoge projekte koji nam stižu u bliskoj buducnosti.

Iako prvobitno nastao u 19. stoljeću u Europi kao način bržeg i lakšeg transporta ljudi, danas je osim načina prijevoza i vrlo rašireni sport, te vid rekreacije.

Jako bitno je istaći da se prema današnjim važećim saobraćajnim pravilima u većini država bicikl se smatra saobraćajnim sredstvom, te je dakle biciklist ravnopravan sudionik u saobraćaju. To znači da postoji zakonska regulativa koja propisuje minimalnu potrebnu starost vozača kada sudjeluje u saobraćaju, pravila kretanja po javnim saobraćajnicama, tehničke zahtjeve na bicikl, i drugo.

Vožnja biciklom 25 minuta dnevno umjesto vožnje automobilom smanjuje emisiju ugljičnog dioksida za 165 kg u godini dana.

Zbog činjenice da je u usporedbi s drugim uobičajenim prijevoznim sredstvima (primjerice automobilom) bicikl potpuno neškodljiv po okoliš, a ujedno vrlo pozitivnog učinka na zdravlje biciklista, te da se sa njegovim dolaskom turista u prirodu čuva priroda koju trebamo predati našim budućim generacijama, Grad Živinice se odlučio o razvoj ove grane sporta. Izgradnja prvog autoputa za bicikle u BiH (iako ih pod ovim nazivom ima u drugim državama u svijetu), izgradnja odvojenih biciklističkih staza i traka koje biciklistima olakšavaju i omogućuju sigurnu i ugodnu vožnju, nabavka bicikala za inajmljivanje, zatim posebna mjesta za odlaganje bicikala, te mapiranje staza, su prvi koraci ka ovom cilju.

Ovom prilikom pozivamo sve bicikliste i one koji se tako osjecaju, da pozovu sve svoje prijatelje koji imaju biciklo, te da dodju i da uveličaju ovaj naš dogadjaj, gdje će biti uprilicen bogat sadrzaj za sve. Učesnici će moci probati elektricna bicikla, a za najmladje je pripremljen i poligon spretnosti.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje