Početna aktuelnosti Živinička delegacija u posjeti Islamskom centru u Baru

Živinička delegacija u posjeti Islamskom centru u Baru

472
0
Podijeli

U Starom Baru, na tri kilometra od centra grada, smješten je monumentalni Islamski kulturni centar Bar sa džamijom Selimijom, koji je najveća građevina ove vrste u Crnoj Gori i jedna od najvećih na Balkanu.

Prilikom posjete živiničke delegaciji gradu Baru a povodom bratimljenja Živinica i ovog bisera crnogorskog primorja,upriličen je obilazak Islamskog centra Bar koji je epicentar okupljanja oko 15 000 muslimana ovog dijela Crne Gore.

Izgradnja Islamskog centra i džamije Selimije počela je 2002. godine, na zemljištu koje je vakuf-vlasništvo Islamske zajednice, a zavještala ga je Fatima Omerbašić, još u 19. vijeku, za potrebe džemata Tuđemili.

Novac je na početku prikupljan od mještana, vjernika donatora, te privrednika i barskih iseljenika iz Sjedinjenih Američkih Država i zapadne Evrope.

Dovršetak objekta džamije, prostora kulturnog centra, njegovo uređenje i opremanje u potpunosti je finansiran sredstvima koje je obezbijedila Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Delegaciju koju su činili vijećnici predvođeni predsjedavajućim Gradskog vijeća Živinice i ugledni živinički privrednici srdačno je dočekao Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Bar Muidin Milaimi.

Nešto prije,susret sa efendijom Milaimijem imao je i gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Objekat kulturnog centra i džamije pripadaju jedinstvenom džamijskom kompleksu, kapaciteta do dvije hiljade klanjača, čija izgradnja, kao i namjena i funkcija prevazilaze karakter molitvenog objekta. Džamija nosi ime Selimija, u spomen na prvu izgrađenu džamiju u Starom gradu, od koje danas postoje sačuvani temelji.

Džamija Selimija vidi se iz skoro svakog dijela Starog Bara.

Dvije munare visine su  po 42 metra, dok je džamija površine 900 metara kvadratnih.

Osim molitvenog prostora, u Islamskom kulturnom centru nalazi se veliki broj sadržaja.

U lijevom krilu centra smješteni su muška i ženska abdesthana, kao i prostor za garderobu, višenamjenska sportska i kongresna hala.

U desnom krilu nalaze se učionice i informatički kabineti, kancelarije za vjerske službenike i administraciju Odbora, dječiji vrtić sa modernom opremom i igralištem, musafirhana i muhabethana, kao i gasulhana sa modernom opremom.

U lijevom krilu centra nalaze se restoran sa orijentalnom kuhinjom, apartmani za goste, sala za šerijatsko vjenčanje, sala za simultano prevođenje, butik sa vjerskim rekvizitima.

Ispred centra je napravljen veliki parking.

Ukupna površina džamije i pratećih sadržaja, bez parking prostora iznosi oko četiri hiljade kvadratnih metara

Izgradnja Islamskog kulturnog centra u Baru najznačajniji je projekat koji se realizovao u novijoj istoriji Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Vjerski život u Baru je prije izgradnje Islamskog centra bio na vrlo niskom nivou.

Infrastruktura nije bila adekvatna,prostorije su bile skučene, mali broj vjernika.

Izgradnjom Islamskog centra situacija se promijenila.

Uslovi su mnogo bolji, infrastruktura je urađena, što je olakšica za sve vjernike.

Islamski centar je preporod za barske muslimane, jer ovaj objekat vjernici osjećaju kao svoju kuću.

Da je Islamski kulturni centar zajedno sa džamijom Selimijom doista objekat koji je za ponos ne samo muslimanima, već i gradu Baru, govori u prilog potvrda da ovaj objekat svakodnevno posjećuje veliki broj turista, različitih religija.

Muidin Milaimi, glavni imam u Baru ističe da je Islamski kulturni centar i džamija Selimija projekat koji je promijenio sliku muslimana u Baru a na kraju posjete živiničke političko-privredne delegacije izrazio je veliko zadovoljstvo što će se bratimiti Bar i Živinice i nada se još tješnjoj i produktivnijoj saradnju na nivou medžlisa dva grada buduća pobratima.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje