Početna aktuelnosti Živinička saobraćajna (ne)kultura ugrožava živote

Živinička saobraćajna (ne)kultura ugrožava živote

594
0
Podijeli

Bosna i Hercegovina suočava se u zadnjih nekoliko godina sa velikim brojem saobraćajnih nesreća u drumskom saobraćaju u kojem učestvuju pješaci.

Pješaci zauzimaju veliki udio u saobraćajnim nesrećama  u gradovima,  pa tako i u Gradu Živinice.

Jedan od razloga ozljeđivanja ili stradanja pješaka je stanje postojeće putne infrastrukture koju Grad Živinice zadnjih nekoliko godina kontinuirano poboljšava.

Ulaganjem u održavanje i rekonstrukciju gradskih cesta i ulica, te kontinuirani rad na obrazovanju i povećanju saobraćajne kulture pješaka i vozača, težak je i vremenski dugoročan posao, kojim bi se povećalo opće stanje sigurnosti u saobraćaju i direktno sačuvali ljudski životi.

Učestvovanje pješaka u saobraćajnim nesrećama stalno je prisutno i predstavlja značajan društveni problem.

Nesreće u saobraćaju osim velikih materijalnih troškova nanose i nepovratnu štetu gubitka ljudskih života.

U tom smislu se vozači podsjećaju na obaveze prema pješacima, kao što su poštivanje pravila prednosti prolaska pješaka, posebno na obilježenim pješačkim prelazima, i povećani oprez prilikom vožnje pokraj pješaka koji su prisiljeni kretati se uz rub ulice jer uz cestu nema izgrađenog trotoara.

Isto tako se upućuju i pješaci na ponašanje u saobraćaju u potpunosti u skladu sa saobraćajnim  propisima, odnosno korištenje pješačkih prelaza za prelazak ulice, prelazak ceste na zeleno svjetlo na semaforiziranim raskrsnicama, korištenje trotoara na svim dionicama ceste gdje su izgrađeni i korištenje odjeće s reflektirajućim dijelovima noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Pješaci povećanim oprezom prilikom učestvovanja u saobraćaju mogu u znatnoj mjeri doprinjeti vlastitoj sigurnosti.

Pješacima se savjetuje detaljna provjera saobraćajne situacije i prelazak ulice na obilježenom pješačkom prelazu ili izvan njega tek kada se uvjere da to mogu učiniti na siguran način, a ne ustrajavanje na ostvarivanju svog prava prednosti prolaska na obilježenom pješačkom prelazu, jer smo vrlo često svjedoci niskog  nivoa saobraćajne kulture pojedinih učesnika u saobraćaju, a pješaci su najranjiviji sudionici u saobraćaju, učesnici u saobraćaju koji u saobraćajnim nesrećama gotovo uvijek stradavaju i posljedice saobraćajnih nesreća u kojima oni učestvuju su najteže.

Prema svim učesnicima u saobraćaju koji se ne ponašaju u  skladu sa zakonskim propisima, u cilju povećanja sigurnosti i smanjenja stradavanja svih učesnika u saobraćaju, treba poduzimati represivne mjere.

Afirmacija saobraćajne kulture i saobraćajnog odgoja djece u predškolskoj i školskoj dobi te njihovih roditelja dugotrajan je i mukotrpan proces koji će se gledajući dugoročno isplatiti, a rezultati će se vidjeti tek u vremenu koje slijedi  i kada ta djeca odrastu i postanu aktivni sudionici u saobraćaju.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje