Početna aktuelnosti Živiničke rijeke deponije smeća

Živiničke rijeke deponije smeća

227
0
Podijeli

 

Kada se vide tri živiničke rijeke Oskova, Gostelja i Spreča, može se zaključiti da su to postale najveće deponije na području našeg grada i da je njihovo zagađenje enormno veliko i predstavlja istinsku opasnost za cijeli eko sistem ne samo naše lokalne zajednice nego i šire.

Ugroženost živiničkih rijeka postala je ozbiljan problem.

Sa otpadnim vodama iz grada i susjednih općina te industrijskih postrojenja u rijeke ulaze različite masnoće, šećer, bjelančevine, krv, meso, kosti, deterdženti, sapuni, skrob, celuloza, izmet.

Zatim su tu spojevi koji izlučuju sumpor, azot i ugljenvodonik.

Kožna i tekstilna prerada izbacuju celulozu, ljepila, sulfatne kiseline, arsen, hrom, živu i razne druge otrove.

Rudnici u svojim tehnološkim procesima iskopa i prerade ruda u rijeke ispuštaju ugljenu prašinu, olovo, soli, željeznu i bakrenu pilovinu i druge štetne sastojke.

Drvna industrija,  onečišćuju vode također vrlo štetnim česticama.

Ako je suditi po onome što možemo da primijetimo i osjetimo, rekli bismo da se ponašamo tako, kao da ekološke svijesti uopšte nemamo.

Dovoljno je posmatraču da prohoda područjem našeg grada, selima, šumama, izletištima, da se nadnese nad obale naših rijeka i potoka i sve će mu biti jasno.

Pogledamo li obale živiničkih rijeka, vidjećemo da su toliko zagađene, zatrpane svakovrsnim otpadom da se s pravom pitamo je li uopće u njima život moguć.

Kako riješiti ove ekološke probleme koji nas bukvalno zatrpavaju?

Prije svega, permanentnim i principijelnim strogim sankcioniranjem svih onih koji ugrožavaju na bilo koji način životnu sredinu i okoliš.

Zatim, uvezivanjem svih domaćinstava, pravnih i fizičkih lica u obavezan organizirani odvoz svakovrsnog otpada i smeća.

A najvažnije je da ekološko obrazovanje mora postati permanentno, jednako kao i bilo koje drugo struĉno obrazovanje jer se edukacijom mladih od najranijeg uzrasta formira neophodan nivo ekološke svijesti.

Sadašnji trenutak presudan je u angažiranju svih faktora oĉuvanja, razvoja i zaštite životne sredine i okoliša.

Na fotografijama: Rijeka Oskova kod Gradskog stadiona u Živinicama – 21.4.2020.godine

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje