Početna aktuelnosti Živiničke srednje škole obilježile Međunarodni dan maternjeg jezika

Živiničke srednje škole obilježile Međunarodni dan maternjeg jezika

308
0
Podijeli

Maternji jezik je neotuđivo pravo svakog pojedinca. Obilježavanjem Dana maternjeg jezika skreće se pažnju na važnost učenja svog maternjeg jezika što podrazumijeva njegovanje kulturne i jezičke tradicije pisane na maternjem jeziku.

To je cijelo bogatstvo koje baštinimo u svojoj kulturnoj i jezičkoj tradiciji koju trebamo znati da bismo je mogli pokazati i drugima i ostaviti budućim generacijama, kazala je profesorica bosanskoh jezika i književnosti u Gimnaziji Živinice Alma Šahbegović.

Srednje škole su ovaj veoma važan datum počeli obilježavati još krajem prošle sedmice , a završili danas održavanjem kviza kako za srednjoškolce tako i osnovce.

UNESCO je 1999. godine na 30. zasjedanju Glavne skupštine, na prijedlog Bangladeša, proglasio 21. februar Međunarodnim danom maternjeg jezika.

Pravilnom upotrebom jezika, u usmenoj i pismenoj formi, verbalnom i neverbalnom komunikacijom, razvojem govorničkih vještina, oplemenjujemo sebe, postajemo uspješniji i bolji ljudi.

Postojimo samo onda kad imamo svoj jezik, a njegova ljepota i snaga riječi dobija puni značaj tek u dodiru s drugim jezicima i kulturama, poručeno je sa današnjeg obilježavanja Međunarodnog maternjeg jezika.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje